PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ciasto na pizzę

ciasto na pizzę
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 8h
Ilość porcji Ilość porcji: blacha 30x 35
 
Przeczytaj również: Bigos w cieście francuskim

Dobre ciasto do pizzy charakteryzuje się minimalną ilością drożdży, które nie są wyczuwalne podczas konsumpcji. Takie ciasto jest lekkostrawne, nie "dojrzewa" w żołądku i nie powoduje wzdęć. Aby wykonać takie ciasto na pizzę należy dać drożdżom czas.

Przepis na ciasto do pizzy długodojrzewające wymaga około 8-10 godzin i obejmuje 2 cykle wyrastania. Wykonałam przepis przy użyciu dwóch różnych rodzajów mąki pszennej: powszechnie dostępnej mąki typu 550 oraz mąki Manitoba. Manitoba, z uwagi na większą ilość glutenu, okazała się mąką szybszą. Ostatecznie jednak rezultat końcowy w każdym przypadku  jest bardzo zadowalający.

Ten przepis na ciasto do pizzy można wykorzystać zarówno do przygotowania pizzy na cienkim spodzie oraz pizzy na grubym spodzie. W zależności od preferencji, wystarczy ciasto mniej lub bardziej rozciągnąć na blasze do pieczenia. W każdym przypadku po upieczeniu pizzy, w przekroju ciasta widoczne są spore " oka" świadczące o tym że ciasto jest świetnie napowietrzone i wyrośnięte. Ciasto wg tego przepisu jest lekkie, delikatne i chrupiące, w przypadku użycia mąki manitoby, chrupkość jest większa. Sobota to najlepszy termin na wykonanie domowej pizzy. Czasem, podarowanym przez przepis, można dość swobodnie gospodarować, dzieląc go pomiędzy weekendowe przyjemności lub obowiązki. W tym czasie najciężej pracują drożdże.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Zaczyn. Rozpuście drożdże w 180 ml wody, dodajcie 3/4 ilości mąki, czyli ok. 225 g. Wymieszajcie składniki, przykryjcie zaczyn talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia- czas ok. 3,5 h (1). Zaczyn po 3,5h (2). Teraz dodajcie do zaczynu pozostałą ilość wody, czyli 60 g (3).

Zamontujcie w robocie narzędzie do rozcierania ciasta, aby ciasto nie zostało rozerwane, uruchomcie bardzo wolne obroty i stopniowo dodawajcie resztę mąki (4) (5). Kiedy mąka się wchłonie, dodajcie sól (6). Ciasto wyrabiajcie przez następne 2 minuty.

Teraz stopniowo dodawajcie oliwę (7). W dalszym ciągu uważajcie, aby ciasto nie zostało rozerwane (8). Zamontujcie hak do wyrabiania ciasta i rozpocznijcie jego wyrabianie. Średni czas wyrabiania ciasta od tego momentu zajmuje ok. 15 minut. Wyrobione ciasto charakteryzuje się tym, że jest elastyczne i nie odkłada się na bokach dzieży (9).

Pierwsze wyrastanie ciasta. Wyrobione ciasto przykryjcie talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia na czas 2-3 godzin (10). Ciasto po wyrośnięciu z mąki Manitoba i z mąki typ 550 (11). Odgazowanie ciasta. Przełóżcie ciasto na stolnicę oprószoną mąką (12). Jeśli ciasto wykonywane jest z więcej niż jednej porcji, to jest to również właściwy moment, aby ciasto podzielić na części odpowiadające ilości blach.

Ciasto odgazujcie, składając je na przykład jak kopertę (13). Drugie wyrastanie ciasta: teraz odgazowane ciasto musicie umieścić w pudełku spożywczym ( nie musicie ciasta podsypywać mąką, ani  dodawać tłuszczu). Pudełko zamknijcie pokrywką lub folią spożywczą i odstawcie do momentu, kiedy podwoi swoją objętość. Temperatura ok. 28 stopni (14). Jeśli mogę doradzić to najlepiej włożyć ciasto na przykład w piekarnika i włączyć oświetlenie lub pojemnik ciastem umieścić w bezpiecznej odległości od włączonego palnika kuchenki. Ciasto po wyrośnięciu, po 40 minutach (15).

 

Pieczenie. Nastawcie piekarnik na 250 stopni. Blachę do pieczenia skropcie oliwą (16) i wyłóżcie na nią wyrośnięte ciasto (17). Ciasto oprószcie mąką (18).

Teraz ciasto rozciągnijcie do jego maksymalnych wymiarów długości i szerokości, uważając, aby go nie przerwać, co spowoduje ujście gazów powstałych w wyniku procesu fermentacji drożdży (19). Pizza z mozzarellą- Margherita. Ciasto posmarujcie przygotowanym sosem pomidorowym (20). Włóżcie pizzę do piekarnika na najniższy poziom. Pizza musi się piec przez 10 minut ( 250 stopni, pieczenie statyczne). Następnie pizzę wyjmijcie, dodajcie odrobinę oliwy i przygotowany ser mozzarella (21).

Ponownie włóżcie pizzę do piekarnika tym razem na najwyższy poziom (22). Pizza musi się piec przez 4-5 minut. Pizza bez mozzarelli ( foccacia ). Rozciągnięte ciasto skropcie oliwą i oprószcie solą (23). Sól w połączeniu z oliwą zapobiegnie utworzeniu się suchej skorupy na powierzchni ciasta. Dodajcie: igiełki rozmarynu (24).

 

Dodajcie również ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry (25), piórka cebuli posolone i wymieszane z kilkoma kroplami oliwy (26). Na koniec dodajcie mielony pieprz (27). Foccacię musicie piec w analogiczny sposób jak pizzę z mozzarellą.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Po upieczeniu pizzę najlepiej umieścić na kratce.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE