PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-24

Bagietki

Bagietki_bagietka francuska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: ok. 5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2 sztuki
 
Przeczytaj również: Makaron z wędzonym łososiem i rukolą

Do pełni szczęścia brakowało nam przepisu na prawdziwą francuską długą bagietkę. 
Zgodnie z przyjętym standardami, bagietka powinna mieć 65 cm długości. W warunkach domowych jest to zadanie niewykonalne z uwagi na wymiary piekarnika, nie długość jest jednak najważniejsza, ale jakość pieczywa. I w tej kwestii naprawdę udało mi się wiele zrobić czyli moja bagietka charakteryzuje się pięknym, dobrze wyrośniętym miąższem i bardzo chrupiącą skórkę. 
Konsumpcja takiej bagietki powoduje, że czuć motyle w brzuchu. Naprawdę MEGA przyjemność.
Składniki przepisu na bagietkę, identycznie jak przepis na bagietkę francuską, to tylko woda, mąka, sól i drożdże. Jak każde dobre pieczywo, również i przygotowanie bagietki wymaga czasu, w sensie należy dać czas, aby ciasto dobrze wyrosło w kolejnych etapach realizacji przepisu. 
Bagietka, aby pokryła się chrupiąca skórką, została upieczona w piekarniku w którym znajdował się pojemnik z wodą. Ot i cała tajemnica pysznych bagietek. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Drożdże rozpuście w wodzie o temperaturze pokojowej. Do dzieży robota dodajcie mąkę, wodę z drożdżami oraz sól. W robocie zamontuje hak i wyrabiajcie ciasto do momentu kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być elastyczne, i ani twarde, ani płynne. W razie konieczności dodajcie odrobinę wody lub mąkę. Ciasto pozostawcie do wyrośnięcia na 3 godziny (1). Po tym czasie odgazujcie ciasto składając je jak kopertę (2) (3).   

Teraz, przykryjcie ciasto miską i pozostawcie do wyrośnięcia ciasto na około 60 minut (4). Następnie podzielcie ciasto na 2 równe części (5). Każdy kawałek ciasta odgazujcie składając je 2 krotnie jak kopertę (6) (7) (8)

Teraz ciasto rozciągnijcie i zrolujcie je wzdłuż dłuższego boku (9) (10).  

Uformowane bagietki rozciągnijcie na długość i ułóżcie je na oprószonym mąką lnianym ręczniku (11). Zachowajcie miejsce pomiędzy bagietkami, aby ciasto się nie skleiło. Przykryjcie bagietki ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na około go 60 minut. Po tym czasie bagietki przełóżcie na papier do pieczenia i zróbcie nacięcia (12). Nastawcie piekarnik na 230 stopni. W piekarniku pozostawcie jedną blachę z jego wyposażenia, a pod nią pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, gorącą blachę wyjmijcie i przełóżcie na nią bagietki wraz z papierem na którym się znajdują, Pieczenie: 230 stopni – 15 minut, 210 stopni 20 minut. Gotowe bagietki pozostawcie na kratce do wystygnięcia.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE