PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

drożdże

Zobacz przepisy zawierające: drożdże

Drożdże
 

Według legendy historia drożdży naturalnych sięga Starożytnego Egiptu. W roku 2500 p.n.e. wskutek powodzi, mąka znajdująca się w magazynach, została zalana przez wody Nilu. Wysoka temperatura oraz duża wilgotność spowodowały, że mieszanka wody i mąki stała się pożywką dla występujących w powietrzu bakterii, które przyczyniły się do zwiększania jej objętości. Aby w jakiś sposób wykorzystać jednak zmagazynowaną mąkę, postanowiono zmieszać ją ze świeżą mąką. W ten przypadkowy sposób odkryto fermentację naturalną.

Drożdże naturalne to żywe grzyby jednokomórkowe wpływające na proces fermentacji cukru. Wyróżnia się  wiele gatunków i szczepów drożdży, wśród nich te niepożądane, które powodują psucie się żywności. Gatunki drożdży szlachetnych można podzielić na drożdże piwne, dożdże winne, drożdże piekarnicze i kefirowe.

Najbardziej popularne są drożdże piekarskie, które dostępne są w postaci świeżych drożdży prasowanych, których użycie wymaga wykonania rozczynu z mąki, cukru, mleka lub wody oraz drożdży granulowanych instant, które miesza się z mąką, a następnie dodaje płyn. W przypadku ciężkich ciast, zawierających dużo tłuszczu i bakalii zaleca się jednak dla prawidłowego wyrośnięcia ciasta uprzednie wykonanie rozczynu

Według danych podawanych na opakowaniach drożdży instant, 7gram drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych.

Najwięcej wartości odżywczych mają drożdże piwowarskie, nazywane również piwnymi lub browarnianymi. Uzyskuje się jako produkt uboczny przy produkcji piwa. Ten rodzaj drożdży jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz substancji mineralnych tj. fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Drożdże piwowarskie można kupić w aptece w postaci pastylek i zaleca się je dla łagodzenia stanów migrenowych, przy leczeniu chorób układu krążenia, dla wzmocnienia układu odpornościowego i poprawy koncentracji.

 
•CIEKAWOSTKI•

Panuje błędne przekonanie, że wypicie kubka ciepłego mleka z dodatkiem cukru i drożdży służy naszemu zdrowiu. Aby taki napój nie zaszkodził, drożdże należy najpierw „ zabić” zalewając je wrzątkiem. W przeciwnym wypadku fermentujące w przewodzie pokarmowym drożdże, do momentu kiedy nie zostaną strawione, mogą stać się przyczyną dolegliwości żołądkowo- jelitowych.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE