PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Chlebek Pita

chlebki pita z kieszonką
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji Ilość porcji: 6 chlebków
 
Przeczytaj również: Zupa krem z brokułów

Okrągłe i mięciutkie Chlebki Pita to typowe pieczywo popularne min. w Grecji oraz w większości krajów Bliskiego Wschodu. Przepis na ciasto pita obejmuje pszenną mąkę, wodę, drożdże, dodatek oliwy, cukru i soli. Wykonanie chlebka pita charakteryzuje dwuetapowy proces wyrastania ciasta. Pierwszy, po połączeniu wszystkich składników, zaś drugi etap po podziale ciasta na porcje czyli chlebki. Chlebki Pita serwowane są min. do gyrosu, shoarmy i hummusu. Jeśli tuż przed upieczeniem, ciasto zostanie dokładnie posmarowane emulsją złożoną z wody i oliwy wówczas w chlebkach utworzy się kieszonka, jednak chlebki pozostaną płaskie, ale również bardzo mięciutkie i bardzo dobre w smaku.  Dla wzbogacenia smaku, można do ciasta na chlebki dodać aromatyczne suszone zioła.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Drożdże rozpuśćcie w 1/3 ilości wody z dodatkiem cukru (1). Następnie dodajcie przesianą mąkę (2) oraz sól (3).

Dodajcie również olej (4) oraz resztę wody (5). Krótko wyrabiajcie ciasto do połączenia się wszystkich składników. Wyrobione ciasto włóżcie do miseczki, a jego wierzch posmarujcie olejem (6). Miseczkę szczelnie przykryjcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia przez na około 30 minut.

Oto ciasto po pierwszym etapie wyrastania, czyli po 30 minutach (7). Ciasto wyłóżcie na oprószoną mąką stolnicę (8) i podzielcie je na porcje (9). Ja wykonałam 6 porcji.

Każdą porcję ciasta odgazujcie, czyli złóżcie je na przykład jak kopertę (10), a następnie zrolujcie w kulkę- chlebek (11). Teraz chlebki przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia na 20 minut (12). 

Po tym czasie, każdą kulkę musicie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm (13). Następnie chlebki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (14). Znów przykryjcie ściereczką i pozostawcie  do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Ustawcie piekarnik na temperaturę 240 stopni. Chlebki powinny się piec piec przez 6- 7 minut, w funkcji pieczenia statycznego. Charakterystyczna dla tego przepisu kieszonka, powinna się utworzyć w ok. 3 minucie pieczenia (15). 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh
 

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli chlebki Pita nie zostaną od razu skonsumowane, z bardzo dobrym skutkiem, można je przechowywać w zamrażarce.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE