PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-12

Jak oczyścić żabnicę

Jak oczyścić żabnicę
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem

Zanim zakupicie żabnicę musicie o niej wiedzieć kilka rzeczy. Najważniejszą jest ta, że częścią jadalną jest ogon żabnicy, który pozbawiony jest całkowicie ości. Nie przesadzam, oprócz kręgosłupa mięso żabnicy nie posiada najdrobniejszej ości, słownie: zero ości. W związku z tym gatunek jest zaliczany do ryb bardzo szlachetnych. Mięso żabnicy charakteryzuje się teksturą, która nie ma porównania z pozostałymi gatunkami ryb. Mięso jest sprężyste i jędrne. Uroda ryby jest dyskusyjna, ale o tym nie warto rozprawiać; gdyby to było najważniejsze, musielibyśmy również rozprawiać cały czas o urodzie świni. 
Przygotowanie i czyszczenie żabnicy do konsumpcji jest również inne. Obowiązkowo należy zedrzeć z niej skórę, błony i odkroić płetwy. Jeśli macie do czynienia z małymi i młodymi przedstawicielami gatunku, pozostawienie głowy ( po oczyszczeniu), na przykład do dań z grilla ma swój urok i sens. W przypadku dorosłych sztuk wykorzystuje się czyste mięso pozyskane z ogona. Do oczyszczenia ryby przydadzą się Wam ostre noże i nożyce. Polecam również pracować w rękawiczkach, to znacznie zwiększa komfort pracy z surowym mięsem.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Rozetnijcie skórę na brzusznej części (1) (2). Odetnijcie płetwę grzbietową (3).

Mocnym szarpnięciem zedrzyjcie skórę z ogona (4). Teraz odetnijcie płetwę od podbrzusza (5). Wzdłuż kręgosłupa, po obu stronach, wykonajcie płytkie nacięcie oddzielające kręgosłup od błon (6).

Zadrzyjcie błony. W wyniku tych operacji powinien Wam pozostać czysty filet (7). Teraz odetnijcie płetwy i ogon (8) (9).  Gotowy filet podzielcie na porcje lub wykorzystajcie w całości według Waszych upodobań. Jeśli szukacie inspiracji na przygotowania dań z żabnicy znajdziecie je również na stronie Tapenda.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE