PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-20

Risotto z pieczarkami i z groszkiem

Risotto z pieczarkami i z groszkiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ośmiornica przygotowanie i gotowanie

Proponuję przepis na risotto ze składników, które macie zawsze lub przynajmniej bardzo często w kuchni. Risotto przygotowałam na bazie bulionu grzybowego, dzięki któremu risotto zyskało prawdziwie grzybowy aromat. Przepis jest bardzo prosty i wystarczy około 30 minut, aby cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem. Risotto według tego przepisu należy do kategorii dań wegetariańskich. Ten kto ma jednak ochotę, zachęcam aby swoją porcję risotto oprószył świeżo startym parmezanem. Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu. Do grzybowego risotto proponuję również kieliszek czerwonego, rozgrzewającego wytrawnego wina. Pycha !

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu rozpocznijcie od przygotowania aromatycznego wywaru grzybowego. Następnie pieczarki pokrójcie na plasterki (1). Jeśli pieczarki posiadają ładną skórkę nie musicie jej obierać. Szalotkę obierzcie z łupin i pokrójcie w kosteczkę (2). Na patelni rozgrzejcie oliwę (3).

Następnie dodajcie szalotkę (4), krótko ją przesmażcie i dodajcie pieczarki (5). Smażcie pieczarki do momentu kiedy woda wyparuje a grzyby staną się złote (6)

Teraz dodajcie ryż (7). Całość wymieszajcie (8), dodajcie białe wino (9) i poczekajcie do momentu kiedy wino wyparuje.

Po wyprawowaniu wina możecie rozpocząć dodawanie ciepłego wywaru grzybowego (10). Dodawajcie wywar za każdym razem kiedy zostanie on wchłonięty przez ryż. Do smaku dodajcie sól (11) oraz czarny mielony pieprz (12).

Risotto będzie Wam smakować, jeśli do końca jego przygotowania uda się Wam utrzymać konsystencję “ gęstej zupy” (13) (14). Około 3 minuty przed końcem gotowania dodajcie groszek- bez wody w którym groszek był konserwowany (15). Groszek konserwowany jest ugotowany, zatem ostatnie 3 minuty potrzebne są tylko po to, aby groszek stał się ciepły.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE