PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-09

Jak zrobić rybę w stylu włoskim

Jak zrobić rybę w stylu włoskim
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekane pierogi z mozzarellą i oliwkami

Na stronie Tapenda umieściłam mnóstwo przepisów na ryby i owoce morza. 99,9 % przepisów to przepisy kuchni włoskiej. Postanowiłam dokonać małego podsumowania, po to aby styl włoski zdefiniować.

  • Ryby konsumowane są w postaci czystych filetów, a to wiąże się z umiejętnością filetowania ryby. Skóra nie jest konsumowana. Wyjątkiem są małe ryby z rodziny sardynek.
  • W przypadku rybek wielkości planktonu i odrobinę większych, ryby konsumowane są w całości, najczęściej w tempurze- fritto misto di pesce
  • Rybę, dusi się, piecze, smaży i grilluje w całości, zachowując jej głowę. Jest to dowód świadczący o świeżości ryby.
  • Ryba, która przeznaczona jest do grillowania czy do upieczenia w soli nie jest oczyszczana z łusek, ponieważ po obróbce cieplnej nastąpi jej filetowanie,
  • Bardzo ważne we włoskich daniach rybnych są zioła, dodatki warzywne oraz sosy. Pierwsze nadają aromat, drugie stanowią przystawkę, a ostatnie- spajają całość w kosmiczną rozpustę.

Dziś kuchnia wydaje pieczoną doradę, uperfumowaną tymiankiem i czosnkiem, w sosie utworzonym na bazie oliwy, wina i wody, z ostrymi kaparami, wielkimi, zielonymi i cieszącymi oko oliwkami, oraz słodkimi jak landrynki pomidorkami daktylowymi. Dodatek extra, to kilka sztuk smażonych na szybko ziemniaków z rozmarynem.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie wzdłuż na kawałki. Pomidory przekrójcie na pół (1). Na dno blaszki dodajcie tyle oliwy, aby utworzyła się je cienka warstwa (2). Do do brzucha oczyszczonej ryby dodajcie połowę ilości tymianku (3)

oraz czosnku (4). Rybę włóżcie do blaszki i dodajcie resztę czosnku, pomidory oraz zielone oliwki (5) (6).

Dodajcie również kapary (7). Teraz dodajcie wino, wodę oraz resztę tymianku (8) (9). Pieczenie: ryba musi się piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 20-30 minut w zależności od wielkości. W razie konieczności dodajcie wodę lub wino. Upieczoną rybę należy teraz wyfiletować, polać utworzonym sosem i dodać dodatki czyli pomidory i oliwki, ewentualnie smażone ziemniaki, jeśli zostały przygotowane.  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Z kolei jeśli okaże się, że ryba jest już upieczona, a sos należy zredukować, wystarczy rybę wyjąć, a redukcje przeprowadzić w piekarniku lub na palniku, oczywiście używając w dalszym ciągu blaszki.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE