PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2023-10-14

Sernik z owocami

sernik z owocami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma śr. 24
 
Przeczytaj również: Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Dziś mam przyjemność podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowy sernik z owocami, który zachwyci Wasze podniebienia. To połączenie kremowej konsystencji sera z wybranymi owocami, które możecie dostosować do swojego osobistego gustu. W moim przypadku postawiłam na czerwone porzeczki, które dodają świeżości i delikatnej kwasowości. Ale aby uczynić ten sernik jeszcze bardziej wyjątkowym, sięgnęłam po intensywną czekoladę i aromat wanilii.

Spód sernika w moim przepisie nie jest tradycyjny - zamiast standardowej mąki, użyłam mąki krupczatki, co nadaje mu nieco chrupkości i oryginalności. To połączenie smaków, które skradnie Wasze serca.

Jeśli jesteście ciekawi mojej wersji przepisu na sernik z owocami, koniecznie czytajcie dalej. Gdybyście chcieli zobaczyć inne serniki, które wykonałam zapraszam na min. Sernik Cytrynowy, Sernik Zebra, Sernikobrownie, Seromakowiec.

A oto szczegóły przepisu na sernik.

•Składniki•

 
składniki na spód
 
 
składniki na masę serową
 
 
składniki na polewę
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie spodu: dla mnie najłatwiej jest zrobić tak: do pojemnika blendera dodaję: masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Po kilku sekundach blendowania mam wszystkie składniki rozdrobnione. Wykładam je na stolnicę, dodaję jajko i krótko wyrabiam do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i spód krok po kroku wykleiłam przygotowanym ciastem. Pieczenie: temperatura 180 stopni, środkowa półka, czas ok. 15 minut lub do momentu kiedy spód sernika zrobi się złoty (1). Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki umieśćcie w półmisku (2). Miksujcie na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Wysokie obroty miksowania spowodują wtłoczenie powietrza co spowoduje, że podczas pieczenia sernik urośnie aby potem upaść. Do smaku dodajcie aromat waniliowy (3)

Przygotowanie masy czekoladowej: czekoladę rozpuście w mikrofali lub kąpieli wodnej. Z masy serowej odlejcie ok. 1/3 ilości i dodajcie do niej rozpuszczoną czekoladę. Wymieszajcie do połączenia się składników (4). Na upieczony spód- może być gorący, dodajcie białą masę serową. Kleksami "udekorujcie" wierzch sernika. Użyłam czekolady 90 % zawartości kakao. Masa czekoladowa była mocno gęsta i utrzymała się na powierzchni sernika do końca pieczenia (5) (6)

Teraz dodajcie czerwone porzeczki (7). Użyłam częściowo odmrożone owoce. Pieczenie sernika: 150 stopni ( bez termoobiegu, środkowa półka piekarnika) ok. 60 minut lub do momentu kiedy wierzch sernika będzie wyraźnie ścięty. Zajęło mi to 70 minut. Upieczony sernik pozostaw na półgodziny w wyłączonym piekarniku. Wyłóż sernik z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i włóż do lodówki na całą noc (8). Przygotowanie polewy czekoladowej: śmietanę i czekoladę dodaj do rondelka i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady. Pamiętaj o mieszaniu polewy czekoladowej. Gotowa polewą udekoruj sernik z owocami (9)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE