PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

imbir

Zobacz przepisy zawierające: imbir

Imbir
 

Imbir jest wieloletnią rośliną pochodzącą z Azji.  W naturze, imbir osiąga wysokość około jednego metra i tworzy grube, bulwiaste i rozgałęzione kłącza. Smak imbiru jest wyjątkowy; lekko cytrynowy, korzenny i pikantny. Imbir może być używany zarówno na surowo jako warzywo, w postaci zmielonego proszku imbiru jako przyprawa lub w postaci wyizolowanego z kłącza olejku imbirowego.

Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin używanych w medycynie naturalnej. Pierwsze zapiski o jego szczególnych właściwościach leczniczych pochodzą z Chin i datowane są na 2700 r.p.n.e.  Spożywanie imbiru w postaci świeżej, kandyzowanych kawałków, herbatek, naparów i nalewek zalecane jest dla złagodzenia nudności po narkozie i chemioterapii. Ponadto imbir reguluje pracę woreczka żółciowego, likwiduje zgagę, zmniejsza stany zapalne związane z artretyzmem, pomaga w leczeniu lumbago, łagodzi bóle mięśniowe, osłabia objawy grypy, przeziębień, zmniejsza wzdęcia, eliminuje zaparcia, reguluje poziom ciśnienia tętniczego, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje pracę układu pokarmowego.

W przepisach kulinarnych imbir z uwagi na swój niepowtarzalny aromat, bardzo dobrze uwydatnia smak słodkich  deserów w tym ciast i pierników. W Anglii imbiru używa się do produkcji piwa imbirowego, zaś w USA do produkcji lemoniady imbirowej lub wina imbirowego „ginger wine”

 
•CIEKAWOSTKI•

Przepis na imbir kandyzowany – kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego

Składniki: 200 gram imbiru, około ½ litra wody, gruboziarnista sól, sok z 1 cytryny, 500 gram cukru.

Sposób wykonania:  obrać imbir, pokroić na małe kawałki, umieścić w rondelku i zalać zimną wodą. Dodać garść soli gruboziarnistej i sok z 1cytryny. Zagotować. Następnie imbir odcedzić i opłukać zimną wodą. Ponownie nalać do rondelka pół litra zimnej wody. Dodać 500 gram cukru i smażyć jak konfitury na wolnym ogniu przez 3 godziny. W razie konieczności należy dolać wodę.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE