PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

zakwas

Zobacz przepisy zawierające: zakwas

zakwas
 

Zakwasy służą do zakwaszania zup- barszczy, żurków i zalewajek. Zakwas buraczany używa się do zakwaszenia barszczu z buraków. Według polskiej tradycji kulinarnej, barszcz z buraków na zakwasie powinno się obowiązkowo przyrządzić na wigilię Bożego Narodzenia. Prosty sposób jak wykonać zakwas z buraków znajdziecie TUTAJ.

Prosty zakwas na żur  wykonuje się z 200 g mąki żytniej ½ litra wody, 2 ząbków czosnku można dodać również cebulę. Wodę na zakwas do żuru należy przegotować i wystudzić, następnie wystarczy połączyć mąkę z wodą, dodać obrane ząbki czosnku, wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na kilka dni, zazwyczaj 4-5, aby żur się ukisił.  Do zalewajek dodaje się zarówno płyn znad osadu jak i osadzoną na dnie mąkę, przy dokwaszaniu barszczu oraz innych zup dodaje się tylko klarowny płyn. TUTAJ znajdziecie przepis na tradycyjny polski żurek na zakwasie.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE