PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

majeranek

Zobacz przepisy zawierające: majeranek

Majeranek
 

Majeranek. Roślina pochodzi z obszaru Indii i Półwyspu Arabskiego. Majeranek znany jest od Starożytności. W Egipcie uprawiany był jako „latorośl Ozyrysa”. Starożytni Grecy uważali majeranek z symbol szczęścia i wierzyli, że jeśli majeranek wyrośnie na grobie zmarłego, to znaczy, że zmarły jest szczęśliwy. Dawniej majerankowi przepisywano również właściwości lecznice, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że było to zioło dobre na wszystko; na reumatyzm, na przeziębienie, na obrzęki, na bóle głowy, brzucha, zębów i wiele innych schorzeń.

Nazwa majeranek pochodzi od arabskiego słowa "marjamie", które oznacza "nieporównany". W Europie majeranek znany jest od XI wieku. Do Polski majeranek trafił w XVI wieku.

Majeranek jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni niemieckiej, polskiej, łotewskiej, litewskiej i estońskiej i dodawany jest przede wszystkim do tłustych potraw, z czego najpopularniejsze to zupy typu grochówka, fasolówka, żurek, flaki, pieczone mięsa, kiełbasy i pasztety.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE