PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

rabarbar

Zobacz przepisy zawierające: rabarbar

rabarbar
 

Rabarbar jest rośliną wieloletnią, uprawianą jako warzywo. Jest dalekim kuzynem szczawiu. Rabarbar posiada długie i soczyste łodygi, zaliczany jest do nowalijek.  

Z uwagi na kwaśny smak, rabarbar nie jest polecany do spożywania na surowo, chyba że odpowiednio rabarbar dosłodzić. Jadalne części rośliny zawierają dużo witaminy C,  składników mineralnych oraz sporo kwasu szczawiowego, co oznacza, że nadmierne spożycie rabarbaru stwarza pewne niebezpieczeństwo odwapnia organizmu. Wytwarzany szczawian wapnia może odkładać się w postaci kamieni nerkowych.

Rabarbar jest warzywem deserowym, dodawanym do ciast, szczególnie drożdżowych w postaci ciast drożdżowych i drożdżówek. Ponadto jest przetwarzany na smaczny letni kompot, konfitury oraz wino. 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE