PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-03-30

Ananas z brandy i cynamonem

pokrojony ananas skropiony brandy i oprószony cynamonem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Oponki serowe

Ananas z brandy i z cynamonem jest to naprawdę bardzo udane połączenie. Przepis należy do kategorii deserów, ale jest to inny deser, aniżeli deser w potocznym tego słowa rozumieniu. Przede wszystkim z uwagi na alkohol deser przeznaczony jest tylko dla osób dorosłych. Cały myk polega na tym, aby każdy kawałek świeżego, słodkiego i delikatnie oprószonego cynamonem ananasa maczać w brandy. Ktoś może powiedzieć: ale co to za deser ? Udowodnię, że jest to deser zgodny w 100% z ideą deseru, czyli daniem podawanym po przystawce, po daniu pierwszym i po daniu głównym, ale przed kawą, kiedy niekoniecznie jest jeszcze miejsce w żołądku na kawałek ciasta, ale jest ochota na coś słodkiego i odświeżającego zarazem. Kawałki ananasa z brandy doskonale wpisują się w tę zachciewajkę. Nie bez znaczenia jest fakt, że ten trzy składnikowy deser jest pięknym ukoronowaniem kolacji lub późnego obiadu, a brandy pobudza trawienie po uprzedniej mniej lub bardziej obfitej konsumpcji. Uwielbiam tę propozycję szczególnie podczas letnich ciepłych dni, właśnie jako zakończenie pięknego wieczoru. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Najprostszym sposobem  podania deseru to po prostu przygotowanie kawałków ananasa polanie ich brandy i oprószenie cynamonem. Jeśli chcecie, aby wasz deser wyglądał bardziej egzotycznie, proponuję aby podawać ananasa w postaci zaprezentowanej na wizualizacjach. Aby przygotować deser w ten sposób musicie ananasa przekroić na wzdłuż na połowę (1), a następnie każda połówkę podzielić na mniejsze części. Ich ilość będzie zależała  od wielkości ananasa oraz apetytu (2) (3).

Teraz z każdej części odetnijcie końcówkę (4). Następnie natnijcie wzdłuż zdrewniały środek ananasa zachowując ostatnie 1-2 cm (5). Odkrójcie miąższ ananasa (6).

Miąższ ananasa wyjmijcie na blat (7) i pokrójcie go na kawałki (8), po czym całość umieśćcie z powrotem na swoim miejscu (9).

Teraz naprzemiennie wysuńcie w prawą i lewą stronę poszczególne kawałki ananasa (10). Do każdej porcji dodajcie 2-3 łyżki brandy (11) oraz odrobinę cynamonu (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE