PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Ciasto na pierogi

domowe ciasto na pierogi
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 50 sztuk
 
Przeczytaj również: Pieczone ziemniaki z boczkiem

Zasadniczo ciasto na pierogi wykonuje się z trzech podstawowych składników, którymi są mąka, woda i sól dla smaku. Duży udział wody w cieście na pierogi, zazwyczaj ciepłej, powoduje że skrobia znajdująca się w mące pęcznieje i klei się. Mąka, czym jest słabsza tym posiada mniej białka, ale za to więcej jest w niej skrobi dlatego ciasto odpowiednio do tej zasady  jest bardziej lub mniej elastyczne. Moc mąki pszennej rozpoznaje się po oznaczeniach, w polskiej rzeczywistości są to popularne " typy". Ogólnie rzecz ujmując należy przyjąć, że czym cyfra typu jest niższa, tym mąka jest słabsza. Na przykład mąka typu 450 posiada mniej białka na 100 g mąki aniżeli mąka typu 550. Ciasto składające się tylko z mąki i wody jest gumowate. Efekt jest tym bardziej odczuwalny im ciasto jest grubsze, czyli mniej rozwałkowane. Ciasto na pierogi będzie zupełnie inne jeśli zostanie do niego dodane białko, które zapanuje nad kleistą skrobią. Najbardziej skuteczne są białka znajdujące się w kurzym jajku. Dodając jajko otrzymamy bardzo dobre ciasto na pierogi, tyle że makaronowe. Innymi popularnymi składnikami, które dostarczają białko i które są powszechnie wykorzystywane do wykonania ciasta na pierogi jest kefir, masło i roślinny olej nierafinowany. Tak więc spektrum wyboru jest spore. Ja na przykład dodaję zawsze jajko.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać podstawowy przepis na ciasto na pierogi wystarczy do przesianej mąki dodać sól oraz ciepłą wodę w takiej ilości, aby składniki mogły się połączyć i tym samym można było wyrobić ciasto (1) (2) (3).

Ja mąkę z wodą wstępnie mieszam w dużym półmisku dopiero potem ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę (4). Wyrobione ciasto dzielę na porcje i cienko je rozwałkowuję (5) (6).

Następnie przy pomocy szklanki wycinam z ciasta kółka (7), które wypełniam farszem, sklejam brzegi pierogów (8) i wykonuję na krawędzi "szczypanki", które wzmacniają spoinę (9). Zapraszam również na przepis na Pierogi Ruskie

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh


 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Aby pierogi dobrze się sklejały nie należy ciasta podczas rozwałkowywania zbyt mocno podsypywać mąką. Gdyby tak się zdarzyło ratunkiem jest posmarowanie brzegów ciasta wodą. Ten jednak sposób znacząco powiększa nakład waszej pracy w przygotowanie pierogów. Zatem uważajcie na ilość używanej mąki.

Kiedy już się biorę za robienie domowych pierogów i makaronów, zawsze robię ich większą ilość. Surowe pierogi dzielę na porcję i zamrażam.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE