Czysta zupa pomidorowa z lanymi kluskami jest jedną z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją zawsze na bazie wywaru drobiowego, który zazwyczaj gotuję na skrzydełkach z mnóstwem warzyw. Tak przygotowany wywar jest bardzo dobry i w zasadzie to on przesądza o smaku zupy. Więcej informacji na temat wywarów możecie przeczytać TUTAJ. Pomidorowy aromat osiągam w sposób najprostszy z możliwych- po prostu dodaję do wywaru koncentrat pomidorowy. W mojej opinii czysta zupa pomidorowa najlepiej komponuje się z delikatnymi lanymi kluseczkami. Jak się za przekonacie, wykonanie lanych kluseczek nie nastręcza żadnych trudności. Można je wykonać 2 rękoma, choć długo żyłam w przekonaniu, że przydałaby się jeszcze trzecia ręka. Sami zobaczcie dlaczego
Ugotujcie wywar (1). Szczegółowe informację jak wykonać wywar znajdziecie TUTAJ. Do gotowego wywaru dodajcie koncentrat pomidorowy (2) i zagotujcie zupę. Do smaku dodajcie mielony pieprz (3), możecie dodać również kilka kropel cytryny.
Lane kluski. Do kubka wybijcie jajka, dodajcie mąkę (4) oraz szczyptę soli (5). Całość wymieszajcie łyżką jak kogiel- mogiel. Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza, oznacza to, że masa jest już ubita i napowietrzona, czyli gotowa (6).
Woreczek foliowy umieśćcie w szklance i przełóżcie masę do woreczka (7). Szklanka zastępuje Wam trzecią brakującą rękę. Zagotujcie wodę, dodajcie sól. Odetnijcie narożnik woreczka (8). Rozpocznijcie wlewanie masy na wrzącą wodę, zamieszajcie- po dwóch minutach kluseczki są już gotowe (9). Teraz wystarczy tylko dodać kluseczki do zupy.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Do porcji zupy pomidorowej z kluseczkami polecam dodać pokrojoną w talarki marchew oraz natkę zielonej pietruszki.
Czym masa na kluseczki będzie gęściejsza tym kluseczki będą grubsze.
W przypadku zup czystych kluseczki raczej nalewa się na wrzątek, możecie jednak nalewać kluseczki bezpośrednio na zupę.