PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-26

Gnocco Fritto- kuchnia włoska

Gnocco Fritto z szynką parmeńską
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 15 sztuk
 
Przeczytaj również: Łosoś na kremie z groszku

Zapraszam na gnocco fritto ( wym. niokko fritto). Gnocco fritto to regionalne danie pochodzące z prowincji Emilia Romagna. Gnocco fritto to wytrawne “faworki”, które podaję się zamiast chleba w akompaniamencie najróżniejszego sortu szynek, salami i serów. Smakują naprawdę wyśmienicie. Gnocco fritto serwuje się przez cały rok i bez trudu znajdziecie gonocco fritto w menu wielu restauracji w regionie. Do ciasta na gnocco fritto dodaje się mleko lub wodę gazowaną. Ja zdecydowanie wolę przepis z wodą gazowaną. Dodatek wody powoduje, że gnocco po usmażeniu jest jakby przeźroczyste, a jego powierzchnia ładnie listkuje. Surowe, pokrojone ciasto na gnocco fritto można przechowywać w zamrażalniku. Bez potrzeby odmrażania, można je od razu wrzucać na gorący tłuszcz. W ciągu kliku sekund faworek się wybrzuszy. Gotowe gnocco wystarczy przekroić jak bułkę, i do środka włożyć plaster ulubionego dodatku. Z ilości składników podanych w przepisie wyjdzie ok. 15 faworków o wielkości, które widać na poszczególnych wizualizacjach. Przepis polecam spróbować, bo naprawdę warto. Poza tym, włoskie szynki i salami bez trudu teraz kupicie w Polsce.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Drożdże rozpuście wodzie. Dodajcie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie ciasto (1). Uformujcie kulę, zróbcie nacięcie w kształcie krzyża i pozostawcie ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny (2). Po tym czasie ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm (3)

i pokrójcie na prostokąty/kwadraty (4) (5). Teraz gnocco możecie zamrozić lub od razu usmażyć na tłuszczu. Zerknijcie również na filmik ilustrujący smażenie gnocco. Smażenie trwa około minuty (6). W połowie tego czasu obróćcie faworka na drugą stronę. Usmażone gnocco wyłóżcie na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Smalec do przygotowania ciasta powinien być bardzo miękki, ułatwi to wyrobienie ciasta.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE