PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Limoncello- nalewka cytrynowa

Limoncello- nalewka cytrynowa
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 14 dni
Ilość porcji Ilość porcji: 1,5 litra
 
Przeczytaj również: Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Limoncello to słodki likier rodem z Italii. Ulubiona babska nalewka, ale nie tylko. Kiedy w końcu weszłam w posiadanie przepisu na limoncello, rozpoczęłam domową produkcję włoskiej nalewki cytrynowej na święta Bożego Narodzenia. Pierwsze Limoncello, które zrobiłam, to był absolutny cytrynowy sikacz. Pomimo, że dysponowałam przepisem, wydawało mi się, że likier wychodzi mi zbyt mocny. Tak więc dolewałam syropu cukrowego i nieustannie próbowałam przed i po dolewce.  Powiem tak, różnica pomiędzy moim pierwszym Limoncello, a tym co robię obecnie, trzymając się jednak przepisu, jest taka, że wtedy miałam bardzo dobry humor przed rozlaniem Limoncello do butelek, dziś mam dobry humor, po opróżnieniu jednego kieliszka. Proces wytworzenia limoncello wg tego przepisu wynosi 14 dni. Według mnie przepis jest idealny, w którym słodycz Limoncello złamana jest leciutką nutką goryczki. Likier wg tych proporcji posiada 29-37 % alkoholu, a z przepisu wychodzi ok. 1,2 litra limoncello. Domowe Limoncello to również wspaniały prezent dla rodziny oraz bliskiej osoby. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie limoncello należy rozpocząć od usunięcia konserwantów z cytryn. W tym celu przynajmniej dwukrotnie włóżcie cytryny do gorącej wody (1). Następnie obierzcie skórki z cytryn (2) i usuńcie albedo ( biała skórka) (3)

Oczyszczone skórki (4). Dwie dodatkowe cytryny pokrójcie na kawałki (5). Zarówno skórki oraz kawałki cytryn włóżcie do słoika (6).

Dodajcie spirytus (7). Słoik zamknijcie pokrywką i pozostawcie w chłodnym miejscu na 14 dni (8). Co jakiś czas zamieszajcie całą zawartość. Zaczyn limoncello po 14 dniach (9).

Teraz musicie przygotować syrop cukrowy. Przygotujcie 400 g cukru i dodajcie go do 750 ml przegotowanej wody. Cukier musi zostać rozpuszczony (10). Poczekajcie, aż syrop zrobi się zimny i dodajcie do niego cały zaczyn limoncello (11) (12).

Następnie oddzielcie skórki i kawałki cytryn od limoncello (13). Ułóżcie 4 warstw gazy na sicie i przefiltrujcie limoncello, aby pozbyć się zanieczyszczeń (14). Na końcu włóżcie na gazę wszystkie owoce cytryn oraz skórki (15)

i wyciśnijcie również z nich limoncello (16). Gotowe limoncello (17). Na końcu likier wystarczy rozlać do wysterylizowanych butelek (18).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Likier Limoncello najlepiej smakuje jeśli podawane mocno schłodzone.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE