PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

cytryna

Zobacz przepisy zawierające: cytryna

Cytryna
 

Cytryna zwyczajna, czyli Citrus Limon pochodzi prawdopodobnie z Chin. W Europie gatunek jest znany od Średniowiecza i uprawiany w całym basenie Morza Śródziemnego. Duże plantacje ulokowane są również w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Owoce cytryny, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu, spryskuje się środkami konserwującymi. Z tej przyczyny cytryny, przed ich użyciem, szczególnie jeśli zostanie wykorzystana aromatyczna skórka, winny zostać dobrze umyte, a najlepiej sparzone gorącą wodą.

Oprócz oczywistych walorów smakowych cytryna posiada ogromne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Owoce zawierają duże ilości witaminy C, która skutecznie wzmacnia odporność naszego organizmu i zapobiega infekcjom. Sok z cytryny jest zasadotwórczy i sprzyja odkwaszaniu organizmu, ponadto posiada również właściwości odkażające.

Cytryna jest bardzo popularnym produktem w gastronomii. Zarówno sok oraz aromatyczna skórka jest wykorzystywana dla przygotowania słodkich deserów jak i dań wytrawnych. Ponadto cytryny są wykorzystywane do przygotowania odświeżających napojów oraz drinków. Trudno również pominąć fakt, że cytryna bardzo dobrze sprawdza się w sztuce dekorowania potraw.

Bardzo aromatyczną kuzynką cytryny jest limonka. Zdecydowanie inna w smaku.
 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE