PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-07

Jak zrobić croissanty

Jak zrobić croissanty
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 6 h
Ilość porcji Ilość porcji: 20 sztuk
 
Przeczytaj również: Jak zrobić kopytka

Aby upiec maślane croissanty musicie sobie zarezerwować czas. Najpierw ciasto należy odpowiednio przygotować, następnie należy zaczekać aby croissanty wyrosły i dopiero wtedy można je upiec. Przedstawiam Wam przepis na maślane, drożdżowe, warstwowe ciasto na croissanty uperfumowane skórką cytrynową. Aby ciasto ładnie listkowało musi zostać kilkukrotnie złożone oraz rozwałkowane. Podczas kolejnych etapów wałkowania masło, które znajduje się w cieście zostaje całkowicie przez nie wchłonięte i krok po kroku staje się jednolite. Jest to technika którą wykorzystuje się do zrobienia ciasta francuskiego, tyle że do ciasta francuskiego nie używa się drożdży. Jeśli chcielibyście przygotować rogaliki croisssant z domowego ciasta francuskiego polecam Wam przepis, który na stronie Tapenda znajduje się TUTAJ. Do przygotowania croissantów użyłam mąki manitoba. ten rodzaj mąki charakteryzuje się tym, że zawiera dużo białka, co powoduje że ciasto bardzo ładnie rośnie. Więcej informacji na temat tej mąki znajdziecie w module Składniki. Croissanty możecie przygotować z nadzieniem lub bez nadzienia- ja do kilku sztuk włożyłam krem czekoladowy. Rogaliki według tego przepisu rozpływają się w ustach, posiadają zrównoważony maślany aromat, są po prostu absolutnie doskonałe. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie zaczynu: zmieszajcie oba rodzaje mąki. W wodzie rozpuście drożdże, a następnie dodajcie z całości 150 g mąki. Przy pomocy łyżki wymieszajcie wodę z drożdżami na gładką papkę i pozostawcie zaczyn na 1 godzinę do wyrośnięcia (1). Przygotowanie ciasta: teraz do dzieży robota dodajcie cały zaczyn, kilka łyżek mąki, cukru i żółtko. Rozpocznijcie wyrabianie używając narzędzia do rozcierania ciasta. Kiedy składniki się połączą dodawajcie kolejne porcje mąki i cukru dodając również po trochu mleka oraz masło w ilości 30 g. W razie potrzeby dodajcie odrobinę więcej mleka. Na końcu dodajcie startą skórkę z cytryny oraz sól (2). Po roztarciu zamontujcie w robocie hak i wyrabiajcie ciasto do momentu kiedy stanie się jednolite i odejdzie od dzieży robota (3). Ciasto przykryjcie talerzem i włóżcie do lodówki na 60 minut.  

Po tym czasie ciasto wyjmijcie z lodówki i rozwałkujcie je na prostokąt o wymiarze +/- 40 x 20 cm. Na ok. 3/ 4 powierzchni ułóżcie pokrojone w plastry dość miękkiego masła (4). Pozostawcie pusty margines przy krawędziach ciasta, po to, aby masło “nie uciekło” z ciasta. Następnie prawą pustą stronę ciasta złóżcie do środka i to samo zróbcie z lewą stroną (5). Powinien wyjść Wam “pakunek” w takiej postaci (6).  

Nie zmieniając pozycji ciasta rozwałkujcie je wzdłuż do momentu kiedy ciasto osiągnie grubość 7-8  mm. Jak widać, rezultat po pierwszym wałkowaniu jest taki, że masło jest jeszcze bardzo dobrze widoczne w cieście (7). Złóżcie ciasto w prostokąt, którego krótszy bok będzie mieć około 13-15 cm. Tym razem warstw będzie więcej bo 4 (8), a nie jak na początku 3. Złożone ciasto zapakujcie w folię spożywczą i umieśćcie je w lodówce na 30- 40 minut. Po tym czasie powtórzcie operacje od pkt. 6. Po kolejnym rozwałkowywaniu ciasto będzie się robić coraz bardziej jednolite. Ja powtórzyłam operację wałkowania 4 krotnie (9), za każdym razem przed wałkowaniem ciasto umieszczałam w w lodówce.

Jednolite ciasto, które ma również grubość 7-8 mm pokrójcie na trójkąty. Najlepiej, jeśli będą to trójkąty o dość krótkiej podstawie i długich bokach, gdyż po zrolowaniu takie croissanty ładniej i pełniej wyglądają (10). W podstawie każdego trójkąta wykonajcie nacięcie, jeśli chcecie połóżcie porcję nadzienia i zrolujcie rogalika zaczynając od podstawy trójkąta (11) (12). Na końcu croissanta lekko uformujcie w kształt łuku. Zrolowane croissanty przykryjcie folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na 2,5 godziny.

Po tym czasie każdy croissant posmarujcie rozkłóconym jajkiem i posypcie kryształkami cukru (13) (14)Pieczenie: piekarnik nastawcie na 200 stopni z funkcją termoobiegu. Croissanty muszą się piec w tej temperaturze przez 5 minut, następnie zredukujcie temperaturę do 180 stopni i kontynuujcie pieczenie przez około 8-9 minut. Każdy piekarnik jest inny dlatego kontrolujcie sytuację i reagujcie w razie potrzeby (15).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Surowe croissanty można mrozić. Przed upieczeniem ciasto musi zostać rozmrożone w lodówce, następnie umieszczone w temperaturze pokojowej na około 5-6 godzin, tak aby ciasto się “obudziło” czyli zrobiło się znów pulchne.
  2. Zamiast skórki cytrynowej możcie użyć skórkę pomarańczową. Pamiętajcie, aby cytrusy najpierw sparzyć gorącą wodą, przynjamniej dwukrotnie po to aby pozbyć się konserwantów. 
     
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE