PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-03-26

Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Ananas z brandy i cynamonem

Dziś mam dla Was propozycję ciasta, które każdemu się uda. Gwarantuję. Tą propozycją jest prosty jabłecznik z kruszonką.
W zasadzie całe ciasto to kruszonka, tyle że jedna połowa ilości kruszonki tworzy spód ciasta, z kolei druga połowa służy do przykrycia nadzienia z jabłek. Przepis jest znany również jako Apple Crumble Pie.
W przepisie nie podaję wagi jajek, zatem w zależności jakiej wielkości jajka użyjecie do waszego jabłecznika, może zdarzyć się tak, że będziecie musieli dodać 1-2 łyżki więcej mąki- jeśli ciasto będzie się zbyt mocno kleić lub odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto będzie się słabo kleić. Jak zawsze polecam uperfumować ciasto skórką cytrynową.
Ilość jabłek, którą użyjecie w przepisie na jabłecznik, nie ma specjalnego znaczenia. Miłośnicy jabłek mogą dodać ich tyle ile uważają za stosowne. 
A teraz o dosmaczeniu nadzienia z jabłek. Ja dodałam dużą szczyptę cynamonu oraz rodzynki. Aby nadzienie z jabłek nie było zbyt słodkie, zamiast wody, dodałam sok z cytryny. Zapraszam na FILM o jabłeczniku z kruszonką oraz na szczegóły przepisu. Polecam serdecznie to pięknie pachnące, domowe ciasto z jabłkami.


•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na nadzienie z jabłek
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od wykonania nadzienia z jabłek: jabłka obierzcie ze skórki, pokrójcie je na kawałeczki i przełóżcie na patelnię. Dodajcie cukier, sok z cytryny lub wodę (1) (2) (3),

cynamon (4) i namoczone wcześniej rodzynki, jeśli używacie (5). Nadzienie z jabłek od zagotowania, gotujcie 5-10 minut. Sok zredukujcie, nadzienie pozostawcie do wystygnięcia. Przygotowanie ciasta: do mąki dodajcie masło (6),

cukier (7), proszek do pieczenia (8), skórę z cytryny (9)

oraz jajka (10). Wyrabiajcie ciasto tak, aby powstała kruszonka (11). Zerknijcie na FILM. Formę wysmarujcie masłem, oprószcie mąką lub posmarujcie tłuszczem i wyłóżcie papierem do pieczenia. Jak Wam wygodniej. Na spód ciasta wyłóżcie połowę przygotowanej kruszonki i ręką wyrównajcie spód, uformujcie również małą krawędź z ciasta (12).

Teraz dodajcie przygotowane nadzienie z jabłek oraz pozostałą kruszonkę (13) (14). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Jabłecznik musi się piec przez 35-40 stopni lub do momentu kiedy ładnie się zabrązowi. Wystudzone ciasto oprószcie cukrem pudrem (15). Możecie również dodać polewę czekoladową. Gotowe. Smacznego !

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, aby cytrynę sparzyć gorącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się konserwantów ze skórki.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE