PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczona cebula

Pieczona cebula
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Zupa z kalmarów z groszkiem

Mam dwie propozycje przepisów na pieczoną cebulę. Pierwszy to pieczona cebula z posypką wykonaną na bazie bułki tartej, oliwy i pietruszki. Po upieczeniu posypka staje się złota i chrupiąca. Dla jeszcze większego wzbogacenia smaku, polecam dodać do posypki marynowane w solance kapary. Cebulę według tego przepisu przygotowuję jako przystawkę do dań grillowanych, szczególnie mięsa, ale również pieczoną cebulę łączę z innymi pieczonymi warzywami na przykład z pomidorami, cukinią, pieczarkami, cykorią itp. Pieczone warzywa serwuję na zimno i w ten sposób mam pyszną letnią kolację. Drugi przepis na pieczoną cebulę jest ekstremalnie łatwy. Polega on na obraniu cebuli z łupin dodaniu oleju i upieczeniu cebuli do miękkości. Ten przepis wykonuję również jako przystawkę do mięs z grilla oraz mięsa pieczonego. Oba przepisy serdecznie polecam. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Wykonanie pieczonej cebuli z posypką proponuję rozpocząć od przygotowania osypki. Do tartej bułki musicie dodać tyle oliwy, aby związała ona tartą bułkę. Do smaku dodajcie do tartej bułki sól oraz natkę pietruszki. Możecie użyć pietruszki świeżej lub mrożonej. Zagotujcie wodę. Do wody dodajcie sól (1). Do gotującej się wody włóżcie połówki obranych z łupin cebuli (2). Gotujcie cebulę 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania dodajcie olej (3).

Na każdej połówce cebuli umieśćcie przygotowaną wcześniej tartą bułkę i włóżcie cebulę do naczynia do zapiekania (4). Nastawcie piekarnik na 160 stopni z funkcją termoobieg. Cebula musi się zapiekać przez 15-20 minut. Aby przygotować pieczoną cebulę według drugiego sposobu (5) najlepiej wybrać duże cebule, następnie musicie cebulę obrać z łupin (6).

Tak przygotowaną cebulę włóżcie do blaszki do pieczenia lub naczynia żaroodpornego i obficie skropcie cebulę olejem (7). Następnie nastawcie piekarnik na 160 stopni. Cebula musi się piec do miękkości, czyli ok. 30-45 minut. Po upieczeniu zdejmijcie z cebuli przypieczoną wierzchnią warstwę (8). Gotowa cebula (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE