PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-12-12

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4-6
 
Przeczytaj również: Ciasto na pizzę

Wigilijną kapustę z grochem darzę bardzo dużą estymą. To fantastyczna tradycyjna polska przystawka, którą ja w Wigilię komponuję sobie na talerzu z grzybami oraz słodkimi makiełkami. Cudowna kompozycja. 
Przepis jest bardzo prosty, jedyne co, to należy zarezerwować sobie czas na ugotowanie do miękkości- suszony groch oraz kiszoną kapustę. Powiem wam również prawdę, aromat równoczesnego gotowania kiszonej kapusty i grochu, co wrażliwszego, może rzucić na łopatki, dlatego polecam tę przystawkę przygotować wcześniej i zamrozić ją na ten wielki świąteczny dzień.
Dobrze doprawiona kapusta z grochem jest bardzo dobra zaraz po ugotowaniu, jednak całym swoim jestestwem wybrzmiewa po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą. Kapusta z grochem według tego przepisu jest wyśmienita na ciepło i na zimno. Do przygotowania przepisu polecam  użyć groch suszony w całości. Cała ziarna suszonego grochu to clou tego przepisu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na groch
 
 
składniki dla kapusty
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie grochu: wieczorem, w przeddzień przygotowania przepisu, do suszonego grochu dodajcie zimną wodę. Następnego dnia ugotujcie groch, w tej samej wodzie, w której groch się moczył do miękkości. Do grochu dodajcie majeranek (1). Pod koniec gotowania dodajcie sól. Ugotowanie grochu zajmie Wam około 1 godzinę. Przygotowanie kapusty: z kiszonej kapusty odciśnijcie sok i kapustę poszatkujcie. Kapustę umieśćcie na patelni lub w garnku i dodajcie gorącą wodę w takiej ilości, aby kapusta była prawie przykryta (2). Dodajcie również tłuszcz (3)

oraz liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz kminek (4) (5). Kapustę przykryjcie pokrywką i duście ją do miękkości. Zajmie Wam to około 1,5-2 godzin. W razie konieczności dodajcie gorącą wodę (6). Na koniec do smaku dodajcie cukier oraz sól. W przypadku soli, miejcie na uwadze, że kapusta jest słona sama w sobie, oraz to, że na końcu połączymy osolony groch z kapustą.  

W tzw. międzyczasie obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę cebulę. Cebulę uduście do miękkości na kilku łyżkach oleju (7). Mięciutką cebule dodajcie do kapusty (8). Dodajcie również do kapusty miękki groch (9). W razie konieczności zredukujcie płyny i całość doprawcie do smaku. Wigilijna kapusta z grochem jest gotowa. Pycha heart


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE