PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-12-12

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4-6
 
Przeczytaj również: Chlebek Pita

Wigilijną kapustę z grochem darzę bardzo dużą estymą. To fantastyczna tradycyjna polska przystawka, którą ja w Wigilię komponuję sobie na talerzu z grzybami oraz słodkimi makiełkami. Cudowna kompozycja. 
Przepis jest bardzo prosty, jedyne co, to należy zarezerwować sobie czas na ugotowanie do miękkości- suszony groch oraz kiszoną kapustę. Powiem wam również prawdę, aromat równoczesnego gotowania kiszonej kapusty i grochu, co wrażliwszego, może rzucić na łopatki, dlatego polecam tę przystawkę przygotować wcześniej i zamrozić ją na ten wielki świąteczny dzień.
Dobrze doprawiona kapusta z grochem jest bardzo dobra zaraz po ugotowaniu, jednak całym swoim jestestwem wybrzmiewa po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą. Kapusta z grochem według tego przepisu jest wyśmienita na ciepło i na zimno. Do przygotowania przepisu polecam  użyć groch suszony w całości. Cała ziarna suszonego grochu to clou tego przepisu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 
składniki na groch
 
 
składniki dla kapusty
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie grochu: wieczorem, w przeddzień przygotowania przepisu, do suszonego grochu dodajcie zimną wodę. Następnego dnia ugotujcie groch, w tej samej wodzie, w której groch się moczył do miękkości. Do grochu dodajcie majeranek (1). Pod koniec gotowania dodajcie sól. Ugotowanie grochu zajmie Wam około 1 godzinę. Przygotowanie kapusty: z kiszonej kapusty odciśnijcie sok i kapustę poszatkujcie. Kapustę umieśćcie na patelni lub w garnku i dodajcie gorącą wodę w takiej ilości, aby kapusta była prawie przykryta (2). Dodajcie również tłuszcz (3)

oraz liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz kminek (4) (5). Kapustę przykryjcie pokrywką i duście ją do miękkości. Zajmie Wam to około 1,5-2 godzin. W razie konieczności dodajcie gorącą wodę (6). Na koniec do smaku dodajcie cukier oraz sól. W przypadku soli, miejcie na uwadze, że kapusta jest słona sama w sobie, oraz to, że na końcu połączymy osolony groch z kapustą.  

W tzw. międzyczasie obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę cebulę. Cebulę uduście do miękkości na kilku łyżkach oleju (7). Mięciutką cebule dodajcie do kapusty (8). Dodajcie również do kapusty miękki groch (9). W razie konieczności zredukujcie płyny i całość doprawcie do smaku. Wigilijna kapusta z grochem jest gotowa. Pycha heart


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE