Proponuje Wam przepis na zupę z soczewicy z pomidorami. Zupę przygotowałam wykorzystując suche ziarna czerwonej soczewicy. W porównaniu do grochu lub fasoli, sucha soczewica nie wymaga długiego gotowania, w zasadzie w ciągu 40-50 minut zupa będzie gotowa. Zawsze przygotowuję zupy wykorzystując do nich domowe wywary i zawsze będę Was namawiać aby wywary/ buliony przygotować do zup we własnym zakresie. Nie wymagają one ani wielkiego nakładu pracy, za to smak i satysfakcja jest gwarantowana. Przepis na wywar warzywny krok po kroku znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ.
Mój przepis na zupę z soczewicy, można powiedzieć, że jest podwójcie warzywny, oprócz wspomnianego wywaru warzywnego, przygotowałam również podsmażaną bazę warzywną składająca się z cebuli, czosnku, selera naciowego i marchwi. Nasiona soczewicy są lekko pikantne, aby uwypuklić ich cechę dodałam również płatki chilli, dzięki którym zupa stała się wyrazista. Pomidory dodały świeżości i lubianego aromatu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od namoczenia na 3 godziny soczewicy w zimnej wodzie. Czosnek i cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (1) (2). Łodygę selera naciowego pokrójcie na kawałeczki (3).
Marchew obierzcie z łupin i pokrójcie na kawałki (4). Teraz do garnka dodajcie oliwę, płatki chillli (5), czosnek, cebulę (6)
oraz marchew i seler (7). Całość przesmażcie przez kilka minut. Następnie dodajcie odsączoną z wody soczewicę (8), pomidory zmiksowane przy pomocy blendera (9)
oraz gorący domowy aromatyczny wywar (10). Całość gotujcie pod przykryciem do momentu kiedy soczewica stanie się miękka. Dla aromatu dodajcie liście laurowe. Dosmaczacie zupę sola i pieprzem (11) (12). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję