PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-29

Sałatka z selera z orzechami

Sałatka z selera z orzechami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Ciasto czekoladowe z gruszkami i daktylami

Proponuję Wam przygotowanie sałatki z surowego selera z orzechami. Oprócz włoskich orzechów dodałam do sałatki starte surowe jabłko, które w smaku nadało sałatce wyrazistości i dodało słodyczy. Polecam soczyste i twarde jabłka odmiany Golden Delicious. Wszystkie składniki połączyłam dodając do sałatki naturalny jogurt. Tak przygotowaną sałatkę można podawać jako przystawka do dań obiadowych, ja polecam również taką sałatkę jako zdrową i smaczną przekąskę. Wskazane w przepisie ilości są podane orientacyjnie. Zarówno proporcje jak i ilości składników najlepiej dobierać kierując się własnym smakiem. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie sałatki proponuję rozpocząć od wyciśnięcia soku z cytryny (1). Sok z cytryny oprócz dodania sałatce smaku, zapobiegnie utlenianiu się powierzchni jabłka oraz selera i sałatka nie stanie się brązowa. Seler obierzcie z łupin (2) i zetrzyjcie go na tarce używając dużych oczek (3).

Starty seler dodajcie do miski w której znajduje się sok z cytryny (4). Teraz zetrzyjcie jabłko wraz ze skórką (5) i dodajcie je do selera (6).

Wymieszajcie składniki (7). Obierzcie orzechy z łupin i włóżcie je do foliowego woreczka (8). Przy pomocy młotka kuchennego rozdrobnijcie orzechy na małe kawałeczki (9).

Orzechy dodajcie do selera i jabłka (10). Na końcu dodajcie jogurt (11), pieprz (12)

oraz sól (13) i cukier (14) do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie i doprawcie w razie potrzeby (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Gotową sałatkę włóżcie do lodówki na kilka godzin. W tym czasie wszystkie smaki się dobrze przegryzą.   

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE