PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 12h
Ilość porcji Ilość porcji: 10
 
Przeczytaj również: Chłodnik litewski

Moja wersja fasolki po bretońsku nie będzie różnić się w jakiś szczególny sposób od wszystkich innych przepisów, gdyż  fasolka po bretońsku należy do klasyki polskiej kuchni. W przypadku klasyków pewne jest to, że są idealne i nie ma sensu kombinować skoro wszystkim smakują. Opowiem jak przygotowuję moją wersję klasycznej fasolki po bretońsku. Jeśli chodzi o fasolę to najchętniej używam fasoli odmiany „Piękny Jaś”. Fasola tej odmiany posiada rozmiar ziarna, najczęściej stosowany w przepisach na fasolkę po bretońsku. Suche ziarna fasoli najpierw przepłukuję, następnie moczę w zimnej wodzie przez całą noc. Po tym czasie fasolkę gotuję do miękkości w tej samej wodzie, w której fasola się moczyła.Aromat fasoli po bretońsku tworzy połączenie przypraw oraz wędzonki. Używam dobrej podwędzonej kiełbasy oraz wędzonego boczku, przy czym każdy wędzony składnik osobno przesmażam na patelni, po to aby mieć kontrolę nad ich smażeniem. Ta sama zasada dotyczy również podsmażania cebuli. Kiedy biorę się za gotowanie fasolki po bretońsku to robię jej sporą ilość, gdyż po pierwsze brak nam umiaru w jej jedzeniu, a po drugie wiadomym jest, że czym więcej razy fasolka po bretońsku jest podgrzewana i czym dużej smaki się przegryzają, tym fasolka staje się jeszcze lepsza. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania składników. Suche ziarna fasoli należy przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na 12 godzin. Po tym czasie gotujcie fasolkę do momentu, aż stanie się miękka. Najlepiej jeśli poziom wody jest wyższy od poziomu fasolki o około 3 cm. W razie czego uzupełnijcie ilość  wody. W międzyczasie obierzcie z łupin cebulę i pokrójcie ją w kostkę (1). Pokrójcie również w kostkę kiełbasę i boczek (2). Jeśli to konieczne z kiełbasy zdejmijcie osłonkę. Na dno patelni dodajcie olej (3).

Najpierw przesmażcie boczek (4). Gotowy boczek usuńcie z patelni i dodajcie kiełbasę (5). Przesmażoną kiełbasę usuńcie z patelni i dodajcie pokrojoną wcześniej cebulę (6). Cebulę należy powoli smażyć do momentu, kiedy stanie się miękka i szklista, w razie potrzeby dodajcie olej.

Do gotującej się fasoli dodajcie przyprawy czyli: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu (7). Dodajcie również przesmażony wcześniej boczek, kiełbasę oraz cebulę (8). Całość wymieszajcie (9).

Teraz dodajcie koncentrat pomidorowy w ilości około 2 łyżek lub do smaku (10) . Fasolka musi się jeszcze przez chwile gotować. Na sam koniec dodajcie majeranek (11) oraz słodką paprykę w proszku (12). Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może dodać oczywiści ostrą paprykę. Z całą pewnością będzie należało dodać soli. Należy przede wszystkim pamiętać, że kiełbasa oraz boczek są już dość słone, tak wiec najlepiej sól dodać na samym końcu, a najlepiej to dodać ją nawet po kilku godzinach, kiedy smaki się przegryzą.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Gotową fasolkę po bretońsku można podzielić na porcje i zamrozić.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE