PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-17

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Tagliata wołowa z rukolą

Zapraszam na przepis na Kotlet de volaille. Kotlet de volaille, choć nazwa kojarzy się z kuchnią francuską, prawda jest taka, że danie wywodzi się z ukraińskiej tradycji kulinarnej i znane jest również jako Kotlet po Ukraińsku. Kotlet de volaille to rozbity filet z kurczaka zwinięty w stożek wypełniony masłem, pietruszką lub koperkiem.
W latach 80 i 90 ubiegłego stulecia Kotlet de volaille był reprezentacyjnym daniem serwowanym w najlepszych restauracjach. W tym czasie kotlet podawano z furą frytek, surówek z kapusty i marchewki, pamiętam, że nieodłącznym dodatkiem w tych czasach do kotleta był plaster ananasa z puszki. Dziś kotlet de volaille to raczej miłe wspomnienie, choć przyznam, że są to bardzo miłe wspomnienia, bo trudno oprzeć się soczystemu stożkowi, z którego po przekrojeniu wypływa jezioro masła aromatyzowanego pietruszką lub koperkiem.
Podałam Kotlet de volaille z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i smażonymi pieczarkami. Bardzo smacznie, jak jak zawsze. Zapraszam na instrukcję jak zrobić stożek Kotlet de volaille

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby zrobić Kotlet de volaille w postaci stożka musicie pierś z kurczaka, wcześniej oczyszczoną, przekroić wzdłuż na plastry. W zależności od wielkości sztuki mięsa otrzymacie 2-3 plastry w kształcie przypominające "serce". Teraz przy pomocy młotka kuchennego rozbijcie mięso i każdy filet doprawcie solą i pieprzem (1). Na każdy filet dodajcie pietruszkę oraz porcję masła wielkości orzecha włoskiego (2). Składanie kotleta: masło ulokujcie w szerokiej części mięsa. Najpierw złóżcie filet rozpoczynając od krótszej krawędzi, następnie Kotlet de volaille zrolujcie wzdłuż (3). Zerknijcie na wizualizacje poniżej (4) (5) (6)

Kotlet de volaille najpierw obtoczcie w mące (7), następnie w rozmąconym jajku oraz tartej bułce (8) (9).

Polecam, aby Kotlet de volaille obtoczyć dwukrotnie w tartej bułce (10). Tak przygotowane Kotlet de volaille wystarczy teraz usmażyć na patelni (11) (12). Pierwsza faza to smażenie na ostrym ogniu, w drugiej fazie polecam zredukować temperaturę i przykryć patelnię pokrywką, aby mięso w środku nie było surowe i pozostało jędrne i soczyste.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE