PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-07-19

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 20-30 sztuk
 
Przeczytaj również: Ciasto dyniowe z kawałkami czekolady

Wielbicielom jagód polecam przesmaczny przepis na pierogi z jagodami. Często się mnie pytacie o dobry przepis na ciasto na pierogi. Problem polega na tym, że każdy z nas lubi inne ciasto; wśród nas są amatorzy ciasta bardzo miękkiego, gumowatego, bardziej zwartego, cienkiego, grubego itp. Dobrą wiadomością jest to, że każdy może sam zrobić ciasto takie jakie lubi, wystarczy poznać jego tajemnice, w sensie – wiedzieć co i jaki ma wpływ na takie czy inne ciasto. W tym celu zrobiłam krótki przewodnik- zajrzyjcie TUTAJ.
Ugotowane pierogi z jagodami podałam z jogurtem greckim, dodałam brązowy cukier i resztę jagód. Jeśli używacie mrożone jagody, koniecznym jest je rozmrozić najpierw na sitku, aby pozbyć się soku, którego mrożone jagody mają sporo. Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 
składniki na ciasto na pierogi
 
 
składniki na nadzienie
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta na pierogi: do mąki dodajcie sól, olej, jajko- jeśli używacie (1) (2) (3)

oraz wodę (4). Najpierw w misce połączcie wszystkie składniki, następnie ciasto wyłóżcie na stolnicę i wyróbcie elastyczne ciasto (5). Gotowe ciasto włóżcie do woreczka na 10-15 minut aby wytworzyła się sitka glutenowa. Przygotowanie nadzienia: do jagód dodajcie cukier puder w ilości do smaku. Całość wymieszajcie. Teraz ciasto rozwałkujcie i wykrójcie szklanką kółka (6)

Na każdy kawałek ciasta połóżcie przygotowane jagody i sklejcie pierogi (7). Sklejone pierogi włóżcie na osolony wrzątek, i gotujcie do momentu kiedy pierogi wypłyną (8). Na sam koniec wystarczy dodać jogurt, cukier i jagody (9). Smacznego


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Surowe pierogi można mrozić. Zamrożone pierogi polecam przechowywać w foliowym woreczku.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE