PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-10

Tortellini w sosie śmietankowym z szynką

Tortellini w sosie śmietankowym z szynką
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Smażony łosoś z oliwkami i kaparami

Sosy śmietankowe mają to do siebie, że są uzależniające. Aksamitny i dobrze doprawiony sos śmietankowy jest absolutnie fantastyczny. Opowiem Wam jak przygotować uzależniający sos śmietankowy. Przepraszam z góry, że wpadniecie w kolejne uzależnienie, aby temu zapobiec nie możecie wpadać do mojej kuchni wink Przepis na sos śmietankowy jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zabierze Wam wiele czasu. Oprócz śmietany, musicie przygotować aromatyczny wywar. Ja polecam użycie wywaru drobiowego lub wywaru warzywnego. Wywar jest bardzo ważny, po pierwsze nadaje sosowi smak. Jeśli pominiecie ten składnik to aromat waszego sosu będzie nieznośnie śmietankowy, a to nie wszystkie wady których doświadczycie. Wywar pozwala Wam w 100 % kontrolować konsystencję sosu, a to jest bardzo ważne, gdyż nikt nie lubi makaronu obklejonego sosem, bardziej swoją konsystencją przypominającą gips aniżeli sos. Do przygotowania przepisu użyłam pierożków tortellini. Lepiej wybrać nie mogłam. Przygotowałam fantastyczny sos i wymieszałam go z pierogami o bogatej zawartości, w tym przypadku było nim pesto. Dodałam do sosu szynkę gotowaną pokrojoną w delikatne paseczki. Taką miałam wizję. Jeśli zamiast pierogów użyjecie makaron, polecam Wam wzbogacić sos dodając do niego również konserwowany groszek. Bardzo malutka szczypta, ale naprawdę malutka, gałki muszkatołowej również nie zaszkodzi. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.  

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie wywar. Pokrójcie szynkę (1). Na patelnię dodajcie oliwę i kiedy będzie ciepła dodajcie również szynkę (2) (3). Szynkę przesmażcie na delikatnym ogniu przez kilka chwil. 

Dodajcie ciepły wywar oraz śmietanę (4) (5). Całość zredukujcie, ale niezbyt mocno. Pozostawcie sobie margines do działania po dodaniu do sosu makaronu. Doprawcie sos pieprzem i ewentualnie solą (6). Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu, dodajcie do sosu, wymieszajcie i dokonajcie końcowej redukcji sosu do pożądanej konsystencji. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE