PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-03

Panna Cotta z galaretką z granatów

Panna Cotta z galaretką z granatów
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Jak zrobić pierogi z kapustą i z grzybami

Zapraszam na łatwiutki przepis na Panna Cotta. Tym razem kremową Panna cotta przygotowałam z galaretką wykonaną z owoców granatu. Choć granaty obecnie są dostępne w handlu przez cały rok, to jednak nie ma wątpliwości, że granaty podobnie jak pomarańcza i mandarynki to owoce, które kojarzone są z okresem zimowym.
Przygotowanie deseru nie nastręczy Wam żadnych trudności, nawet pozyskanie soku z granatów. Moja pierwsza metoda nie była perfekcyjna. Obecnie ją udoskonaliłam i proces zabiera mi nie więcej niż 10 sekund. Więcej informacji na temat znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ. Deser musicie przygotować w dwóch etapach. Najpierw przygotowuje się masę śmietankową i kiedy się zetnie należy dodać sok z granatów z dodatkiem żelatyny. Z podanej ilości składników uzyskałam 6 porcji 100 ml. Do przygotowania galaretki wykorzystałam jeden ogromny granat z którego udało mi się pozyskać prawie 200 ml soku. Przygotowanie deseru nie powinno zająć więcej niż 15- 20 minut, do którch należy dodać czas pootrzebny na jego stężenie. Przepis bardzo polecam i zapraszam na jego szczegóły.    

•Składniki•

 
składniki na masę panna cotta
 
 
składniki na galaretkę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie masy śmietankowej: do żelatyny dodajcie mleko i pozostawcie ją na kilka minut do napęcznienia. Do śmietany dodajcie cukier (1). Rozpocznijcie gotować śmietanę nie doprowadzając jej jednak do wrzenia. W międzyczasie dodajcie żelatynę (2). Ponieważ żelatyna, którą umieściliście w mleku będzie mieć teraz postać stałą, przed dodaniem jej do śmietany, włóżcie naczynie na kilka chwil do mikrofali. W ten sposób mieszanka stanie się płynna. Masę śmietankową przelejcie do foremek i włóżcie ją do lodówki (3). Po około 2-3 godzinach masa będzie ścięta.

Przygotowanie galaretki z granatów: wyjmijcie z granatu wszystkie ziarenka. Kilka sztuk pozostawcie do dekoracji, z reszty pozyskajcie sok. Do żelatyny dodajcie kilka łyżek soku i pozostawcie żelatynę do napęcznienia (4). Identycznie jak powyżej, po kilku minutach żelatyna przybierze postać stałą, zatem umieśćcie ją w mikrofali na kilka chwil, a kiedy uzyska postać płynną, dodajcie ją do pozostałej ilości soku. Uzupełnijcie foremki sokiem i ponownie włóżcie deser do lodówki na kilka godzin (5) (6). Gotowy deser umieśćcie na kilka sekund w gorącej wodzie lub przy pomocy noża oddzielcie panna cotta z galaretką od ścianek foremki. Deser udekorujcie ziarnami granatu. Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Pamiętajcie, że o tym czy deser się uda nie decyduje ilość cukru. Do soku z granatów nie dodałam cukru ponieważ był dla mnie dostatecznie słodki. Z masy panna cotta urwałam również tyle cukru, z podanej ilości, ile się dało bez straty dla smaku deseru laugh

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE