PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

jagody

Zobacz przepisy zawierające: jagody

jagody
 

Istnieje wiele nazw zwyczajowych określających czarną borówkę. Należą do nich m.in. jagoda, czarna jagoda, czernica.
Jagody oprócz tego, że są bardzo smaczne, charakteryzują się wieloma właściwościami pozytywne wpływającymi na nasze zdrowie. Zarówno świeże jak i suszone owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach oraz działają przeciwbiegunkowo. Ponad to jagody mają działanie przeciwbakteryjnie, a dzięki zawartości związków flawonoidowych także moczopędne.
Jagody są składnikiem wielu smacznych deserów. Najpopularniejszym są pyszne i puszyste jagodzianki. Oprócz tego jagody wykorzystuje się do przyrządzania deserów lodowych, musów; jagody podaje się je z naleśnikami i stosuje jako nadzienie do ciast.
W odróżnieniu od borówki amerykańskiej, jagody po zamrożeniu nie zachowują swojej pierwotnej postaci.  
 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE