PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-04-22

Poncz do tortu- najlepszy

Poncz do tortu- najlepszy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut +studzenie
Ilość porcji Ilość porcji: 600 ml
 
Przeczytaj również: Stek w sosie z sera gorgonzola

Tort i wszystkie ciasta biszkoptowe nie istnieją bez dobrego ponczu. Dzięki nasączeniu, biszkopt staje się wilgotny, a to wartość dodana do każdego ciasta. Przepisów na poncz jest mnóstwo. Ja proponuję Wam przepis na poncz alkoholowy, który stosuję od lat. Mój przepis na poncz do ciast biszkoptowych jest uwodzicielski, to dyskretny aromat, który próbuje rozgryźć każda moja znajoma. Nie mam tajemnic i dzielę się również z Wami moim przepisem na poncz do nasączania tortów i ciast biszkoptowych.    
Poncze do ciast wykonuje się na bazie syropu cukrowego czyli mieszaniny wody z cukrem, który ja wykonuję w proporcji 2:1, czyli 2 miarki wody oraz 1 miarka cukru. Następnie dodaję aromaty. Moje ulubione aromaty to skórka z cytrusów, oraz przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki, anyż. W kwestii doboru alkoholu, najbardziej lubię rum. Poncz wykonuję zawsze w większej ilości na tzw. ZAŚ. Poncz przechowuję w lodówce do momentu kiedy się skończy. Ilości składników aromatyzujących musicie dobierać według własnego gustu. Moja propozycja jest następująca:    

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ponczu według tej receptury jest bardzo łatwe. Cytrusy, czyli na przykład cytrynę lub pomarańcza sparzcie przynajmniej 2 krotnie gorąca wodą, aby pozbyć się konserwantów. Następnie zetnijcie z cytrusów skórkę i odkrójcie albedo ( biały miąższ) (1). Do garnka dodajcie wodę, cukier, przygotowana skórę z cytryny oraz przygotowane przyprawy (2). Całość zagotujcie i pozostawcie do wystudzenia. Do zimnego aromatyzowanego syropu cukrowego dodajcie rum lub inny ulubiony trunek (3). Gotowy poncz przelejcie do butelki. 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE