PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

awokado

Zobacz przepisy zawierające: awokado

awokado
 

Pierwotnie owoc awokado pochodzi z południowego Meksyku. W naturze awokado jest krzaczastym drzewem, które dostarcza rocznie nawet 500 sztuk owoców, przy czym zdarza się, że owoce mogą osiągać wagę nawet 1 kilograma. 

Awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców, 100 gram owocu dostarcza ok. 200 kcal i 23,5 g  tłuszczów. Jednak należy mieść na uwadze, że tłuszcze zawarte w awokado, to związki nienasycone, które są bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm i  nie są nieszkodliwe. Z powodu ilości tłuszczu, awokado określane jest również  „owocem maślanym”

Owoce awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów, zawierają one m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także związki wapnia, potasu i fosforu. Z awokado pozyskiwany jest olej, który jest wykorzystywany w branży kosmetycznej.

Awokado nie jest może bardzo popularnym owocem, ale również i ono znajduje swoje zastosowanie w przepisach kulinarnych. Dip guacamole, to najsławniejszy przepis, dla którego awokado jest bazowym składnikiem.

 
•CIEKAWOSTKI•

W warunkach domowych możliwym jest wyhodowanie awokado z pestki. W tym celu należy świeżą pestkę awokado włożyć do ziemi, węższym końcem do góry i trochę ponad powierzchnię ziemi. Następnie doniczkę należy przykryć odciętą połówką plastikowej butelki, tak aby stworzyć mini szklarnię i skuteczniej  zatrzymać wilgoć. Doniczkową uprawę należy umieścić w nasłonecznionym i ciepłym miejscu.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE