PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-15

Bakłażany faszerowane mięsem Karniyarik

Bakłażany faszerowane mięsem Karniyarik z ryżem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Gnocchi ziemniaczane

Sądzę, że najlepsze przepisy na faszerowane bakłażany pochodzą z kuchni tureckiej oraz greckiej. Proponuję przepis na faszerowane bakłażany z nadzieniem wykonanym na bazie wołowego mięsa mielonego z dużą ilością cebuli, papryki, świeżych pomidorów, koncentratu pomidorowego i natki pietruszki. Od samego zapachu wszystkich składników już kręci się w głowie. Nadzienie według tego przepisu jest bardzo dobre, a to już więcej niż połowa sukcesu przepisu na faszerowane bakłażany. Bakłażany podawane są w lekkim sosie pomidorowym wykonanym z tego co pozostało na patelni z małym dodatkiem koncentratu pomidorowego. Z tak przygotowanymi bakłażanami proponuję podawać ryż. Jeśli lubicie domowe gołąbki z mielonym mięsem w kapuście, polubicie również i ten przepis.  
Nazwa przepisu Karniyarik oznacza “Rozpruty Brzuch”, jego odmiana wegetariańska nazywa się “ Omdlały Imam” Cała się chichram, kiedy kiedy je czytam.
Do wykonania przepisu celowo wybrałam bakłażany o mało przysadzistych wymiarach, takie akurat na zaspokojenie głodu. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.

•Składniki•

 
składniki na farsz
 
 
pozostałe składniki
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie farszu: cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w dużą kostkę (1). Pomidory oraz paprykę umyjcie i również pokrójcie w dużą kostkę (2) (3).

Umyty pęczek pietruszki poszatkujcie (4). Na suchą i rozgrzaną patelnię dodajcie mielone mięso (5). Przesmażcie krótko mięso (6).

Następnie dodajcie przygotowaną cebulę i paprykę (7) (8). Całość duście przez kilka minut tak, aby cebula i papryka zmiękły. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (9).

Teraz dodajcie świeże pomidory (11) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (12).

Dodajcie koncentrat pomidorowy (13), całość wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście przez około 15 minut lub do momentu kiedy mięso będzie miękkie (14). Na końcu dodajcie pietruszkę i ostatecznie doprawcie farsz solą i pieprzem (15).

Przygotowanie bakłażanów: bakłażany obierzcie ze skórki w zebrę i przekrójcie na połowę (16). Tak przygotowane bakłażany włóżcie na 20 minut do zimnej i osolonej wody (17). Po wskazanym czasie, bakłażany połóżcie na blasskę do pieczenia wysmarowaną olejem lub oliwą. Każdą połówkę bakłażana posmarujcie z każdej strony olejem (18). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Bakłażany muszą się upiec do miękkości. W zależności od wielkości zabierze Wam to około 30-40 minut. Można upiec większą ilość bakłażanów i następnie je zamrozić na inną okazję.

Upieczone bakłażany umieśćcie w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy widelca wykonajcie wgłębienia w każdej połówce bakłażana (19) i włóżcie do nich przygotowany wcześniej farsz (20). Na patelnię na której był wykonywany farsz dodajcie wodę, niewielką ilość koncentratu pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajcie olej lub oliwę. Całość zagotujcie, a następnie wlejcie na dno naczynia do zapiekania (21). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Bakłażany muszą się zapiekać przez 20 do 30 minut.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE