PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-01-22

Żeberka w kiszonej kapuście z grzybami

Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: ok.2-3 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4-6 porcji
 
Przeczytaj również: Chleb na drożdżach

Oto mój przepis na pieczone żeberka w kiszonej kapuście. Przepis składa się z trzech etapów. Pierwszy to etap to ugotowanie kiszonej kapusty prawie że do miękkości. Kapustę już na tym etapie musi zostać doskonale przyprawiona. Standardowo polecam liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, sól, cukier i duszoną cebulę. W jesienno- zimowej wersji przepisu, polecam do kiszonej kapusty dodać również suszone grzyby i śliwki.
Drugi etap to szybkie podsmażenie, z każdej strony, wieprzowych żeberek. Do żeberek dodałam łyżkę ciemnego sosu sojowego, który powoduje, że żeberka bardzo szybko przybierają przyjemny dla oka brązowy kolor, a ich smażenie wyklucza ryzyko ich przypalenia. Trzeci etap to połączenie ugotowanej kiszonej kapusty z żeberkami i zapieczenie całości w piekarniku. Kiszoną kapustę gotowałam około 50 minut. Z kolei kapustę z żeberkami zapiekałam przez około 60 minut. Danie wyszło zjawiskowo dobre- czyli otrzymałam mięciutkie żeberka w przepysznej kapuście. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki do kapusty
 
 
składniki na żeberka
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie kapusty: suszone grzyby opłuczcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Grzyby włóżcie do garnka, dodajcie około szklankę wody i gotujcie grzyby pod przykryciem przez 20 minut. Kiszoną kapustą przełóżcie na patelnię i dodajcie tyle gorącej wody, aby kapusta została nią niemal przykryta (1). Dodajcie tłuszcz, przykryjcie patelnię pokrywką i duście kapustę prawie do miękkości (2). Zajmie Wam to około 50 minut. W razie potrzeby musicie dodać gorąca wodę. W tzw. międzyczasie dodajcie do kapusty wszystkie przyprawy (3)

Ja lubię czuć w kapuście leciutką nutkę kminku, jednak osoby, które kminku nie lubią, po prostu tę przyprawę pomijają (4). Kontynuując gotowanie dodajcie do kiszonej kapusty grzyby wraz z wodą w której się grzyby gotowały (5). Jeśli kawałki grzybów są duże, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Dodajcie również pokrojone suszone śliwki (6).

Na osobnej patelni, na 3-4 łyżkach tłuszczu, duście do miękkości cebulę. Gotową cebulę dodajcie do kiszonej kapusty (7). Kapustę ostatecznie doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Gotowe. Przygotowanie żeberek: do umytych, osuszonych i pokrojonych na kawałki żeberek dodajcie trochę oleju oraz wytypowane przyprawy (8). Całość wymieszajcie i usmażcie żeberka z każdej strony na ostrym ogniu (9).

Składanie dania: w naczyniu do zapiekania ułóżcie warstwami kapustę oraz żeberka (10) (11). Naczynie przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową (12). Pieczenie: piekarnik nastawcie na 180 stopni. Żeberka muszą się piec przez 60 minut lub do momentu kiedy będą odchodzić od kości. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przelejcie ją na durszlaku gorącą wodą. 
  2. Jeśli suszone śliwki są twarde, bo zbyt długo były przechowywane w szafce, wystarczy zalać je na kilka minut gorącą wodą. 
  3. Żeberka możecie usmażyć z dodatkiem dowolnie wytypowanych przypraw. Sprawdzi się również prosta sól i pieprz.
  4. Żeberka wg tego przepis można konsumować z chlebem, gotowanymi ziemniakami. W wersji świątecznej polecam pieczone ziemniaki lub smażone ziemniaki.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE