PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczony sandacz w szynce z figami

Pieczony sandacz w szynce z figami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Ciasto z pianką i galaratką

Jest i w końcu przepis na sandacza. Proponuję sandacza pieczonego w plastrach szynki parmeńskiej z figami. Sandacz to bardzo szlachetna ryba, charakteryzuje go piękne, zwarte mięso, delikatne w smaku. Dzięki tym cechom, ryba może być wykorzystywana do tworzenia najbardziej wyrafinowanych kompozycji. Według mojego prywatnego kryterium sandacza zaliczam do kategorii "kurczaków morskich", co oznacza, że z uwagi na jago wspaniałą jakość mięsa można do przepisu na sandacza dobrać takie składniki, jakie wytypowałabym do przygotowania mięsa drobiowego i na odwrót. Wystarczy tylko dopracować szczegóły i dopasować czas obróbki, a w każdym przypadku rezultat będzie bardzo zadawalający.

Zanim owinięte szynką parmeńską filety z sandacza trafiły do piekarnika, sandacz został zamarynowany w aromatycznych ziołach. Zatem powstało przepyszne danie fusion- ryba, szynka, zioła i oczywiście owoce, w tym przypadku figi.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję przygotować sandacza. Jeśli nabyliście sandacza w postaci płata ze skórą, skórę musicie odkroić i usunąć ewentualne ości. Następnie mięso sandacza pokrójcie na kawałki (1). Aby zamarynować sandacza wystarczy dodać do niego wszystkie przygotowane zioła (2), startą skórkę z cytryny (3) i sól.  

Teraz dodajcie wodę, w takiej ilości, aby mięso było przykryte (4) oraz brandy (5). Sandacza marynujcie w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie, kawałki sandacza wyjmijcie z marynaty i każdy owińcie w cieniutki plaster szynki długodojrzewającej (6).

Na patelnię dodajcie oliwę (7), a następnie przygotowane paczuszki z sandaczem (8). Obsmażcie sandacza krótko z każdej strony, następnie dodajcie na patelnię kilka łyżek marynaty (9).

Figi pokrójcie na ćwiartki (10) i dodajcie je również do sandacza (11). Teraz nastawcie piekarnik na 180 stopni. Sandacz musi się piec przez 5-8 minut. Paczuszki sandacza w szynce serwujcie z figami oraz z aromatycznym tłuszczem powstałym z oliwy, marynaty i szynki (12).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE