PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Pieczony sandacz w szynce z figami

Pieczony sandacz w szynce z figami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Mus z białej czekolady

Jest i w końcu przepis na sandacza. Proponuję sandacza pieczonego w plastrach szynki parmeńskiej z figami. Sandacz to bardzo szlachetna ryba, charakteryzuje go piękne, zwarte mięso, delikatne w smaku. Dzięki tym cechom, ryba może być wykorzystywana do tworzenia najbardziej wyrafinowanych kompozycji. Według mojego prywatnego kryterium sandacza zaliczam do kategorii "kurczaków morskich", co oznacza, że z uwagi na jago wspaniałą jakość mięsa można do przepisu na sandacza dobrać takie składniki, jakie wytypowałabym do przygotowania mięsa drobiowego i na odwrót. Wystarczy tylko dopracować szczegóły i dopasować czas obróbki, a w każdym przypadku rezultat będzie bardzo zadawalający.

Zanim owinięte szynką parmeńską filety z sandacza trafiły do piekarnika, sandacz został zamarynowany w aromatycznych ziołach. Zatem powstało przepyszne danie fusion- ryba, szynka, zioła i oczywiście owoce, w tym przypadku figi.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję przygotować sandacza. Jeśli nabyliście sandacza w postaci płata ze skórą, skórę musicie odkroić i usunąć ewentualne ości. Następnie mięso sandacza pokrójcie na kawałki (1). Aby zamarynować sandacza wystarczy dodać do niego wszystkie przygotowane zioła (2), startą skórkę z cytryny (3) i sól.  

Teraz dodajcie wodę, w takiej ilości, aby mięso było przykryte (4) oraz brandy (5). Sandacza marynujcie w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie, kawałki sandacza wyjmijcie z marynaty i każdy owińcie w cieniutki plaster szynki długodojrzewającej (6).

Na patelnię dodajcie oliwę (7), a następnie przygotowane paczuszki z sandaczem (8). Obsmażcie sandacza krótko z każdej strony, następnie dodajcie na patelnię kilka łyżek marynaty (9).

Figi pokrójcie na ćwiartki (10) i dodajcie je również do sandacza (11). Teraz nastawcie piekarnik na 180 stopni. Sandacz musi się piec przez 5-8 minut. Paczuszki sandacza w szynce serwujcie z figami oraz z aromatycznym tłuszczem powstałym z oliwy, marynaty i szynki (12).  

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE