PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-14

Jak zrobić Lemon Curd

Jak zrobić Lemon Curd
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 250 ml
 
Przeczytaj również: Oponki serowe

Lemon curd to oryginalny produkt angielskiej tradycji kulinarnej. Przepis podstawowy na lemon curd składa się z następujących składników: żółtko, cukier, sok owocowy oraz starta skórka z cytrusów. Krem w wersji z dodatkiem masła czyni go lśniącym, z kolei dodatek skrobi na przykład ziemniaczanej lub kukurydzianej powoduje, że krem można skutecznie zagęścić i używać go do przekładania ciast. Popularna jest również wersja lemon curd zrobiona z całych jaj.Tradycyjnie w Anglii lemon crud jest używany do smarowania tostów, bułeczek scones oraz muffinek.
Lemon curd charakteryzuje bardzo intensywny i owocowy aromat, a cytryny to nie jedyny rodzaj owoców z których lemon curd jest wykonywany. Krem można wykonać również z limonki i pomarańczy. Bez problemu i z dobrym rezultatem można również tworzyć kombinacje cytrusów z truskawkami, owocami marakui, mango, borówkami i jeżynami. Aby otrzymać absolutnie gładki i aksamitny krem wystarczy ugotowany krem przefiltrować przez gęste sitko, które zatrzyma drobinki startej skórki z cytrusa oraz malutkie pestki owoców.  Zapraszam na szczegóły procedury.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Cytrynę sparzcie dwukrotnie wodą, aby pozbyć się konserwantów, a następnie zetrzyjcie skórkę i wyciśnijcie z cytryn sok (1) (2). Wybijcie jaja, dodajcie do nich całą ilość przygotowanego cukru (3),

pozyskany sok z cytryny wymieszany z mąką oraz startą skórę (4). Składniki rozkłóćcie przy pomocy rózgi. W kąpieli wodnej rozpuście masło, a następnie dodajcie przygotowane składniki (5) (6). Gotujcie krem w kąpieli wodnej tak długo aż stanie się gęsty. Krem często mieszajcie, najlepiej przy pomocy rózgi, aby nie powstały grudki. Ugotowanie kremu zajmie Wam około 15 minut.   

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Przepis jest troszeczkę intuicyjny- nie podaję ilości soku, ani wagi jajek czy gramatury mąki ziemniaczanej. Jeśli okaże się, że krem jest zbyt rzadki, a potrzebujcie otrzymać gęsty krem, wówczas dodajcie mąkę, wcześniej rozpuszczając ją w odrobinie wody, i kontynuujcie gotowanie.   
  2. W zależności od gustu możecie dopasować ilość cukru.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE