PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-22

Łosoś na kremie z groszku

Łosoś na kremie z groszku
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Pieczony sandacz w szynce z figami

Przedstawiam bardzo interesujący i bardzo smakowity sposób przygotowania łososia. Po pierwsze musicie wiedzieć, że łososia dla tego przepisu możecie upiec na grillu, upiec na soli- tak jak przedstawiałam to na wizualizacjach poniżej lub usmażyć na patelni z na przykład z dodatkiem czosnku i tymianku, co widzicie powyżej. Pierwsze 2 sposoby polecam wykorzystać podczas letniej aury.  
Clou przepisu stanowi krem wykonany z groszku. Krem według tego przepisu ma ma niesamowitą moc, choć składa się tylko z podstawowych składników jakim jest groszek, cebula, oliwa i kapinka wina. Całość po zmiksowaniu jest absolutną delicją. Powiem WPROST- kto nie spróbuje ten jest TRĄBA wink

•Składniki•

 
Składniki na krem
 
 
Składniki dla łososia
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od kremu. Pokrójcie cebulę w krążki (1). Na patelnię dodajcie oliwę oraz cebulę (2). Przesmażcie przez chwilę cebulę, tak aby się tylko zeszkliła. Do smaku dodajcie sól oraz czarny mielony pieprz (3).

Następnie dodajcie wino oraz wodę (4) i duście cebulę do miękkości (5). Na końcu dodajcie zielony konserwowany groszek (6). Gotujcie jeszcze całość przez moment, tak aby groszek stał się ciepły.

Teraz zawartość patelni wraz ze smacznym sosem przełóżcie do pojemnika blendera i zmiksujcie na gładką masę (7) (8). Możecie dodać również kilka dodatkowych kropli oliwy (9). Krem gotowy.

Na połowie patelni rozsypcie sól morską gruboziarnistą (10). Kiedy sól zacznie brązowieć połóżcie na niej filety łososia - skórą do dołu (11). Grillujcie łososia przez 4 minuty (12).

Następnie filet obróćcie na drugą stronę i połóżcie go na część patelni na której nie ma soli (13). Zdejmijcie skórę z łososia, która po wskazanym czasie będzie bardzo łatwo odchodzić od ryby (14). Dokończcie grillowanie łososia na każdej stronie (15). Na talerzu łososia skropcie sokiem z cytryny.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Aby przygotować łososia wg tej procedury używajcie żeliwnych patelni do grillowania lub dedykowanych patelni, które będziecie używać do tego typu przepisów.   

Pamiętajcie, aby mięsa podczas grillowania nigdy nie dociskać, ani na siłę nie próbować go oderwać od powierzchni. W pierwszym przypadku spowoduje to, że mięso, w tym również  mięso z ryb będzie suche, z kolei w drugim przypadku stracicie apetyczną skórkę, która przyklejona, pozostanie na patelni.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE