PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Krewetki i kalmary z grilla

krewetki z grilla, kalmary z grilla
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Szaszłyki z piersi kurczaka i białej kiełbasy

Przedstawiam najlepszy przepis na krewetki z grilla oraz przepis na kalmary z grilla jaki istnieje. Jeśli grilluję krewetki i kalmary to przygotowuję je zawsze według tego przepisu. Na ten czas nie natknęłam się jeszcze na przepis, który mógłby stanowić dla tego przepisu poważną konkurencję. Aby przygotować krewetki i kalmary z grilla należy oczyścić krewetki z pancerzyków, usnąć jelito, z kolei tuby kalmarów, po oczyszczeniu, należy pociąć na paski. Zarówno krewetki, jak i paseczki kalamarów należy nadziać na patyczki do szaszłyków. Bardzo ważnym składnikiem dania jest oliwa oraz aromatyzowana czosnkiem bułka tarta. Oliwa zapobiega wysuszeniu owoców morza podczas grillowania oraz wraz z bułką tartą tworzy lekką panierkę, która w czasie grillowania nabiera złotego i brązowego koloru. Na koniec jeszcze tylko kilka kropel soku z cytryny i jest prawdziwa uczta. Serdecznie polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć pracę od przygotowania aromatyzowanej czosnkiem marynaty, a zatem obrane z łupin ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę (1). Dodajcie sporo natki zielonej pietruszki (2), świeżej lub mrożonej. Do smaku dodajcie sól oraz czarny mielony pieprz (3).

Dodajcie oliwę i wymieszajcie wszystkie składniki (4). W przepisie zostały użyte krewetki surowe mrożone. Zdejmijcie z krewetek pancerzyki, usuńcie jelito (5). Krewetki nadziejcie na patyczki do szaszłyków (6).

Teraz przygotujcie kalmary (7). Jeśli są mrożone, musicie je wcześniej rozmrozić. Tuby kalmarów pokrójcie na paseczki i również nadziejcie na patyczki (8) (9).

Gotowe szaszłyki posmarujcie obficie wykonaną wcześniej marynatą oraz posypcie tartą bułką i ponownie dodajcie marynatę (10) (11) (12).

Do grillowania najlepiej używać aluminiowych tacek (14). Szaszłyki musicie grillować ok.15- 20 minut bez przykrycia, krewetki ciut krócej. Wszystkie szaszłyki co jakiś czas obracajcie na drugą stronę i dostarczajcie im marynaty (15). Krewetki i kalmary z grilla konsumujcie skropione sokiem z cytryny.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE