Pewnie już wiecie, że muffiny nie należą do szczególnie pracochłonnych przepisów. Wystarczy składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi i wszystko krótko wymieszać- tak tylko do połączenia się składników. Nie musicie używać miksera, wystarczy rózga kuchenna lub nawet tylko zwykły widelec.
Dziś polecam Wam kompozycję muffinek z borówkami. Obecność owoców w muffinkach to zawsze wartość dodana, a borówki wypadają nadzwyczaj smacznie, ponieważ borówki nie rozpadają się, zachowują swój kształt nawet po upieczeniu muffinek. Do przygotowania przepisu użyłam cukier trzcinowy, który lekko zabarwił ciasto oraz pszenną mąkę orkiszową, cenioną szczególnie z uwagi na swoje wartości odżywcze. Płatki migdałowe to element dekoracyjny, który skutecznie przyciąga oko. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Orkiszową Basia. Przepis bardzo polecam, zapraszam na jego szczegóły oraz na FILM z jego realizacji.
Składniki suche: do miski dodajcie mąkę orkiszową, cukier, cukier waniliowy (1) (2) (3)
oraz sodę (4). Składniki suche wymieszajcie. Składniki mokre: do drugiej miski wybijcie jajka (5), dodajcie olej (6),
oraz jogurt (7). Składniki mokre wymieszajcie rózgą lub widelcem (8). Teraz dodajcie składniki suche (9)
i całość wymieszajcie do połączenia się składników (10). Na końcu dodajcie borówki i znów całość wymieszajcie (11). Formę do muffinek wyłóżcie papierowymi papilotkami i dodajcie do nich ciasto (12).
Przed pieczeniem dodajcie do każdej papilotki kilka płatków migdałowych (13). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Muffinki z borówkami muszą się piec przez 25 minut lub do suchego patyczka (14) (15).