PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulką

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Makaron z borowikami w sosie śmietanowym

Przedstawiam przepis na śledzie w sosie pomidorowym. Wykorzystuję ten przepis na śledzie zarówno jako przepis świąteczny na Boże Narodzenie, ale również wykonuję śledzie w pomidorach w ciągu całego roku. Wykonanie śledzi według tego przepisu jest niezmiernie łatwe, raptem wymaga ono połączenia kilku składników, z czego składnik podstawowy, czyli śledzie a` la Matjas w solance z łatwością można nabyć w każdej chwili w handlu. Danie wymaga tylko odrobiny atencji, aby wyszło perfekcyjnie. W praktyce oznacza to, że aby wykonać przepis na śledzie, należy pamiętać, aby śledzie namoczyć w wodzie, następnie wodę dokładnie odcisnąć, poczekać cierpliwie, aż cebula na bardzo wolnym ogniu zeszkli i zmięknie. Potem z tą samą cierpliwością należy poczekać, aż na patelni odparuje sok z pomidorów. W ten sposób otrzymamy idealne półprodukty. Sos pomidorowy wykonany według tego przepisu jest lśniący i aromatyczny, kiedy wystygnie można go dodać do pokrojonych kawałków śledzi. Serdecznie Polecam.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Śledzie usuńcie z solanki. Śledzie musicie moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny; od czasu do czasu wodę wymieńcie na nową. Po tym czasie wodę dobrze odciśnijcie z filetów śledziowych, osuszcie śledzie papierowym ręcznikiem (1) i pokrójcie na 2 cm kawałki (2). Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na plastry (3).

Oliwki również pokrójcie na plasterki (4). Na patelnie dodajcie oliwę, przygotowaną wcześniej cebulę (5) oraz odrobinę soli, dzięki której cebula chętniej wypuszcza sok. Cebulę bardzo wolno smażcie do momentu kiedy stanie się miękka i szklista. Należy uważać, aby cebula się nie przypaliła. Alternatywnie, możecie do cebuli i oliwy dodać odrobinę wody, całość przykryć pokrywką i wolno dusić, a następnie odparować wodę. Do miękkiej cebuli dodajcie pomidory (6).

Aby sos był wyrazisty w smaku polecam dodać płatki papryki (7). Znów sos musicie wolno dusić do momentu kiedy stanie się gęsty i błyszczący, wtedy dodajcie oliwki (8) oraz natkę pietruszki (9). Możecie użyć pietruszki świeżej lub mrożonej. Gotowy sos pozostawcie do wystudzenia, a następnie dodajcie do niego śledzie i całość wymieszajcie. Danie jest gotowe do konsumpcji od zaraz, choć nie zaszkodzi, jeśli smaki się trochę przegryzą w lodówce.    

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE