PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-10-10

Smażony dorsz z musem dyniowym

Smażony dorsz z musem dyniowym
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Cannelloni z sosem bolońskim

Jest bardzo zadowolona z nowego przepisu na dynię. Zapewne zaskoczy Was połączenie ryby z dynią, ale zapewniam Was, że jest bardzo pysznie. Dorsza obtoczyłam w mące i usmażyłam go na złoto. Waszą uwagę chciałbym zwrócić na mus dyniowy.
Mus z dyni powstał z bardzo prostych składników, rzekłabym nawet, że to są podstawowe składniki, którymi są min: dynia, ziemniaki i duszona cebula. Gładki mus został uperfumowany gałką muszkatołową. Tak przygotowany mus z dyni jest przesmaczny, i oprócz tego, że można go łychami jeść, taki mus można komponować z wieloma  składnikami.

Smażonego dorsza z musem z dyni podałam z groszkiem. Przepis na całą kompozycję jest prościutki, za to wrażenia z konsumpcji są niesamowite. Wypróbujcie przepis. Napiszcie czy głaskaliście się po brzuszku. Zapraszam na szczegóły tego pięknego przepisu. Ilości składników podane w przepisie są orientacyjne- kierujcie się swoim smakiem.

•Składniki•

 
składniki na mus dyniowy
 
 
składniki na dorsza
 
 
składniki na groszek
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie musu z dyni: pracę rozpocznijcie od dyni. Dynię musicie ugotować lub upiec do miękkości. Poniżej, w dziale Porady Tapenda, znajdziecie wszystkie szczegóły dot. przygotowania dyni. Ziemniaki obierzcie z łupin i ugotujcie je w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Obraną z łupin cebulę, pokrojoną w kostkę duście do miękkości na kilku łyżkach oleju (1). Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski (2). Dodajcie mięciutką dynię (3)

oraz duszoną cebulę (4). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5) (6).

Pamiętajcie również o szczypcie gałki muszkatołowej (7). Całość zmiksujcie na gładki mus przy pomocy blendera (8). Filety z dorsza pokrójcie na mniejsze kawałki, obtoczcie je w mące i usmażcie na gorącym oleju. Do smaku dodajcie sól i pieprz (9). Usmażonego dorsza podawajcie z musem. Jako przystawkę polecam również groszek.
Przygotowanie groszku: cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Na patelnię dodajcie olej oraz cebulę Duście cebulę do miękkości. Teraz dodajcie konserwowany groszek bez zalewy, w której groszek się konserwował, sól oraz czarny mielony pieprz do smaku. Dla aromatu dodajcie wino. Gotujcie całość przez moment, tak aby groszek stał się ciepły.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Aby upiec dynię: kawałki dyni, obrane ze skórki i bez pestek, ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie włóżcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Dynia musi się piec przez około 20 minut lub do momentu kiedy stanie się miękka. 
  2. Aby ugotować dynię: kawałki dyni bez skórki i pestek zalejcie wodą do wysokości 3/4 wsadu. Gotujcie dynię na wolnym ogniu do momentu kiedy stanie się miękka. Zajmie Wam to około 10-15 minut.   
  3. Aby ugotować dynię na parze: kawałki dyni bez skórki i pestek umieśćcie w naczyniu do gotowania na parze. Alternatywą jest umieszczenie kawałków dyni na sitku przeznaczonym do gotowania na parze, umieszczeniu sitka w garnku i dodaniu odrobiny wody. Po 15 minutach gotowania pod przykryciem dynia stanie się miękka.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE