PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-20

Dorsz w sosie z cytrusów z ziemniakami

Dorsz w sosie z cytrusów z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Galaretka z kurczaka

Przepisy z cytrusami są łatwe. Jednak cokolwiek by przygotować z cytrusami trza się na przepis zasadzić, w przeciwnym wypadku, zamiast kolacji wyjdzie kwaśna porażka. Dziś proponuję Wam dorsza w sosie z dodatkiem pomarańczy, limonki i grejpfruta. Skupmy się na sosie. Połączenie soku wszystkich owoców gwarantuje aromat, ale również dostarcza dużo kwaśnego smaku, który należy uspokoić, ponadto sos musi mieć kremową konsystencję. Niezastąpionym składnikiem jest masło- jego dodatek powoduje, że zawartość patelni zamienia się w sos. Dodałam również listki świeżej szałwii. Zawartość patelni przemieniła się w rozpustę. Do smaku wystarczy dodać sól, najlepiej morską oraz czarny mielony pieprz. Mnie to wystarczyło, ale jeśli odczuwacie, że szczypta cukru poprawiłaby jeszcze smak sosu – nie wahajcie się jej dodać. Sos musi być stosunkowo gęsty dlatego zredukujcie go dostatecznie mocno. Filety dorsza ugotowałam w soku z cytrusów, alternatywnie możecie je po prostu usmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. W każdym przypadku będzie pysznie. Jako przystawkę podałam smażone ziemniaki również uperfumowane szałwią. Proponuję również zaopatrzyć się w kromki świeżego chleba- do zebrania resztek sosu laugh Przepis jest intuicyjny. Na dwie osoby zużyłam po jednym z każdego wymienionego owocu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Owoce przekrójcie na pół (1). Z każdej połówki każdego gatunku pozyskajcie fileciki oraz wyciśnijcie sok (2) (3). Więcej informacji na temat filetowania cytrusów znajdzie TUTAJ.

Z pozostałych połówek wyciśnijcie tylko sok (4). Na patelnię dodajcie masło, szałwię oraz filety owoców wraz z sokiem (5) (6).

Smak sosu wzmocnijcie aromatem białego wina (7). Wystarczy chlust. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (8) (9). Sos zredukujcie, aby stał się gęsty. w tym czasie fileciki się rozpadną. Nie martwice się tym, tak ma być.

Pozostały sok wlejcie na drugą patelnię (10). Dodajcie dorsza oraz chlust wina (11) (12). Dorsza gotujcie przez około 5-10 minut w zależności od wielkości. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Ugotowane lub usmażone filety dorsza podawajcie z przygotowanym sosem oraz ziemniakami.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE