PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-02-20

Dorsz w sosie z cytrusów z ziemniakami

Dorsz w sosie z cytrusów z ziemniakami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Jak zrobić karmel

Przepisy z cytrusami są łatwe. Jednak cokolwiek by przygotować z cytrusami trza się na przepis zasadzić, w przeciwnym wypadku, zamiast kolacji wyjdzie kwaśna porażka. Dziś proponuję Wam dorsza w sosie z dodatkiem pomarańczy, limonki i grejpfruta. Skupmy się na sosie. Połączenie soku wszystkich owoców gwarantuje aromat, ale również dostarcza dużo kwaśnego smaku, który należy uspokoić, ponadto sos musi mieć kremową konsystencję. Niezastąpionym składnikiem jest masło- jego dodatek powoduje, że zawartość patelni zamienia się w sos. Dodałam również listki świeżej szałwii. Zawartość patelni przemieniła się w rozpustę. Do smaku wystarczy dodać sól, najlepiej morską oraz czarny mielony pieprz. Mnie to wystarczyło, ale jeśli odczuwacie, że szczypta cukru poprawiłaby jeszcze smak sosu – nie wahajcie się jej dodać. Sos musi być stosunkowo gęsty dlatego zredukujcie go dostatecznie mocno. Filety dorsza ugotowałam w soku z cytrusów, alternatywnie możecie je po prostu usmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. W każdym przypadku będzie pysznie. Jako przystawkę podałam smażone ziemniaki również uperfumowane szałwią. Proponuję również zaopatrzyć się w kromki świeżego chleba- do zebrania resztek sosu laugh Przepis jest intuicyjny. Na dwie osoby zużyłam po jednym z każdego wymienionego owocu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Owoce przekrójcie na pół (1). Z każdej połówki każdego gatunku pozyskajcie fileciki oraz wyciśnijcie sok (2) (3). Więcej informacji na temat filetowania cytrusów znajdzie TUTAJ.

Z pozostałych połówek wyciśnijcie tylko sok (4). Na patelnię dodajcie masło, szałwię oraz filety owoców wraz z sokiem (5) (6).

Smak sosu wzmocnijcie aromatem białego wina (7). Wystarczy chlust. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (8) (9). Sos zredukujcie, aby stał się gęsty. w tym czasie fileciki się rozpadną. Nie martwice się tym, tak ma być.

Pozostały sok wlejcie na drugą patelnię (10). Dodajcie dorsza oraz chlust wina (11) (12). Dorsza gotujcie przez około 5-10 minut w zależności od wielkości. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz. Ugotowane lub usmażone filety dorsza podawajcie z przygotowanym sosem oraz ziemniakami.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE