PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

parmezan

Zobacz przepisy zawierające: parmezan

Parmezan
 

Ser Parmezan (Parmigiano Reggiano) to ser podpuszczkowy wytwarzany z krowiego mleka. W smaku parmezan jest lekko pikantny, słony, posiada intensywny zapach i grudkowatą strukturę. W celach konsumpcyjnych ser ściera się na tarce, odłamuje kawałki przy pomocy specjalnej łopatki lub tnie się go na płatki przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw.

Parmezan jest serem długodojrzewającym. W celach identyfikacji, na twardej skórce sera wypala się informacje dotyczące okresu produkcji oraz producenta. Dodatkowo, czerwony znaczek na skórce oznacza, że ser dojrzewał przez 18 miesięcy, srebrny znaczek posiadają sery dojrzewające przez 22 miesiące, a złoty to sery 30 miesięczne.  Na serach wyprodukowanych w rejonie Emilia-Romania, z uwzględnieniem tradycyjnej receptury i technologii, wypala się również litery DOP, czyli skrót od „La denominazione di origine protetta”, co oznacza, że nazwa produktu, w tym przypadku sera Parmezan jest prawnie chroniona oraz że produkt jest najwyższej jakości. W latach 90- tych ubiegłego stulecia nazwa sera została również zastrzeżona przez Unię Europejską. Serem o podobnej  do Parmezanu charakterystyce jest produkowana w Lombardii ( Włochy) Grana Padana.

 
•CIEKAWOSTKI•

Parmezan oprócz niekwestionowanych walorów smakowych, posiada również unikalne wartości odżywcze, otóż w procesie dojrzewania bakterie mlekowe pozbawiają Parmezan zarówno laktozy oraz galaktozy, co oznacza, że parmezan może być konsumowany przez osoby cierpiące na alaktazję i galaktozemię.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE