PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-07

Makaron z kiełbasą i rukolą

Makaron z kiełbasą i rukolą
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Ciasto z owocami

Jak zapewne sami przetestowaliście, przepisy z “treścią” mają taki aromat, że rozchodzące się zapachy ściągają do kuchni wszystkich domowników. Ten przepis na sos do makaronu wykonany z dodatkiem białej surowej kiełbasy, zrobiony na wołowym wywarze, z czosnkiem, pomidorami i rukolą, miał taką moc, że nawet sąsiedzi poczuli jego aromat. Przyjemność i zachwyt, którą odczuwali konsumujący- możecie na ten czas zazdraszczać. Jako że lubimy dzielić się dobrymi przepisami, krok po kroku będziecie mogli za chwilę przeczytać szczegóły jego przygotowania. Do sosu, dla aromatu, dodałam czerwone wino. Zawarte w czerwonym winie barwniki zabarwiły kiełbaskę na czerwony kolor. Jeśli chcecie jednak, aby kiełbaska zachowała swój naturalny kolor, użyjcie białego wina. Do przygotowania sosu użyłam również rukoli. Jednak jeśli dysponujcie inną sałatą, lub nawet mieszanką sałat, nie wahajcie się jej użyć, wystarczy, że dodacie ten składnik na samym końcu przygotowywania sosu. Proponuję piękne, aromatyczne danie, pełne wszystkich wartości odżywczych i cudowne w smaku. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od przygotowania aromatycznego wywaru. Następnie z surowej białej kiełbasy zdejmijcie osłonkę i pokrójcie mięso na kawałeczki (1). Pomidory umyjcie i pokrójcie je na ćwiartki (2). Na patelnię dodajcie oliwę oraz obrany z łupin czosnek (3)

Kiedy czosnek zaaromatyzuje oliwę dodajcie kiełbasę (4). Przez chwile przesmażcie kiełbasę i dodajcie wino (5). Kiedy wino częściowo wyparuje dodajcie pomidory (6).

Po kilku chwilach dodajcie 1/4 przygotowanego wywaru (7). Poczekajcie, aż sos się zredukuję i znów dodajcie porcję wywaru. Powtarzajcie procedurę, aż do wyczerpania się wywaru. Sos powinien mieć postać emulsji i powinno być go tyle, aby wystarczyło do pokrycia nim makaronu. Na końcu dodajcie rukolę (8). Po 3 minutach sos będzie gotowy. Przed dodaniem makaronu sprawdźcie czy sos jest wystarczająco doprawiony. W razie potrzeby dodajcie sól i pieprz. Ugotujcie makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie go do sosu (9). Całość wymieszajcie. Podawajcie makaron oprószony startym parmezanem.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE