PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

śmietana

Zobacz przepisy zawierające: śmietana

 

Śmietana i śmietanka to produkt naturalny, powstający z górnej warstwy odwirowanego pełnego mleka. Z uwagi na zawartość tłuszczu, śmietanę dzielimy na kilka rodzajów, z których najpopularniejsze to:

  • śmietana kawowa, - nie mniej niż 9% tłuszczu,
  • śmietana spożywcza-  nie mniej niż 18 % tłuszczu,
  • śmietana ukwaszona- nie mniej niż 18% tłuszczu,
  • śmietana kremówka-  nie mniej niż 30% tłuszczu

Śmietana kremówka używana jest przede wszystkim w cukiernictwie, jest ona składnikiem wyśmienitych puszystych kremów, musów, lodów i deserów.

Śmietana spożywcza jest powszechnie stosowana w przepisach wytrawnych, wzbogaca smak i tekturę sosów oraz zup. Bardzo popularną i dobrze osadzoną w polskiej tradycji kulinarnej jest śmietana ukwaszona dodawana również do zup oraz sosów. Śmietana ukwaszona, w zależności od producenta zawiera różną zawartość tłuszczu. Konsumenci jakość śmietany ukwaszonej badają metodą "na stojąca łyżeczkę". Jeśli łyżeczka umieszczona w śmietanie stoi pionowo, wówczas taka śmietana jest najlepsza.        

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE