PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Zupa pomidorowa- kuchnia włoska

Zupa pomidorowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Makaron z bakłażanem, mozarellą w sosie pomidorowym

Zapraszam na przepis na zupę pomidorową wykonywaną ze świeżych pomidorów. Przepis pochodzi z Toskanii i w oryginale zupa nazywa się Papa al Pomodoro. Zupa pomidorowa według tego przepisu wymaga niewielu składników. Bazą zupy jest wywar warzywny do którego dodawane są przetarte świeże pomidory. Przepis na wywar warzyny znajdziecie TUTAJ. Zupa zagęszczona jest pieczywem aromatyzowanym czosnkiem. Dodatkową nutę aromatu wprowadza oliwa uperfumowana świeżą bazylią. Zupa jest bardzo aromatyczna, w sam raz na letni obiad. W kuchni włoskiej przepis na Papa al Pomodoro łączony jest ze skromną kuchnią skromnych ludzi. W przepisie zostały użyte dojrzałe pomidory odmiany San Marzano

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować zupę najpierw musicie obrać pomidory ze skórki. Najłatwiej jest to zrobić w następujący sposób: na wierzchołku pomidora zróbcie nacięcie w kształcie krzyża (1). Pomidory zalejcie gotująca się wodą (2). Po około minucie skórka da się bardzo łatwo usunąć z pomidorów (3).

Miąższ pomidorów pokrójcie na mniejsze kawałki (4), a anstępnie przetrzyjcie je przez sito, aby usunąć pestki (5). Ciabattę pokrójcie na kromki, każdą kromkę natrzyjcie ząbkiem czosnku (6).

Dodajcie również kilka kropel oliwy (7). Nastawcie piekarnik na 200 stopni i włóżcie do niego kromki ciabatty na 5-7 minut. Następnie kromeczki ciabatty włóżcie do garnka dodajcie przetarte pomidory (8) oraz wywar (9). Zupę musicie wolno gotować, do otrzymania gęstej konsystencji.  

Na koniec przygotujcie emulsję z bazylią (10). Do pojemnika blendera dodajcie kilka listków bazylii, czosnek (11) oraz oliwę (12). Wszystkie składniki zmiksujcie i dodajcie do zupy w ilości do smaku.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE