PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-02-25

Babka piaskowa pomarańczowa

Babka piaskowa pomarańczowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 1.5 l
 
Przeczytaj również: Jak zrobić medaliony z łososia

Wielbicielom pisakowych babek polecam przepis babkę pomarańczową. Przepis należy do kategorii przepisów łatwych. Cechą charakterystyczną piaskowych wypieków jest ciasto składające się z mieszaniny mąki pszennej i mąki ziemniaczanej w stosunku +/- 1:1. Proporcje obu mąk zazwyczaj zależą od rodzinnych tradycji i notatek przechowywanych w starym kajeciku. Do ciasta na piaskową babkę należy dodać tłuszcz w ilości 25% całości masy oraz środki spulchniające w postaci proszku do pieczenia. Ciasto na babkę piaskową zaliczane jest do kategorii ciast biszkoptowych, a to oznacza, że babka pisakowa musi być pieczona w temperaturze identycznej w jakiej piecze się biszkopty, czyli 160-180 stopni.
Babkę piaskową należy uperfumować oraz udekorować. Moja babka piaskowa, tym razem, pachnie i “ wygląda” pomarańczowo, z kolei do dekoracji użyłam białego jak śnieg lukru oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zapraszam na jego szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na babkę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od roztopienia i wystudzenia masła. Pomarańcza sparzcie przynajmniej 2 razy gorącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się konserwantów z pomarańczy. Wyciśnijcie sok z pomarańczy. Możecie również najpierw zetrzeć pomarańczową skórkę, a następnie wycisnąć z pomarańczy sok. Tę metodę bardziej rekomenduję. Jest ona wygodniejsza (1) (2). Do miski wybijcie jajka (3).

Do jaj dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie jajek, dodając stopniowo cukier, do momentu kiedy masa stanie się jasna napowietrzona (4). W drugiej misce wymieszajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia (5) (6).

Wszystkie sypkie składniki polecam przesiać przez sitko- nigdy dość napowietrzenia mąki (7). Teraz dodajcie składniki suche do masy jajecznej (8). Zredukujcie obroty miksera i kontynuujcie mieszanie do połącznia się składników. Teraz do masy dodajcie przygotowane wcześniej roztopione masło (9),

sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową (10) (11). Formę do babki piaskowej wysmarujcie masłem oraz oprószcie tartą bułką (12).

Do tak przygotowanej formy dodajcie ciasto na babkę (13). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 160-180 stopni. Babka musi się piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmijcie z formy, dodajcie lukier i na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczową (14) (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Trudno podać konkretną ilość cukru pudru oraz gorącej wody potrzebą do przygotowania lukru. Ja lukier wykonuję na oko. Proponuję zrobić tak: do miseczki dodajcie jakieś 10 łyżek cukru pudru. Do cukru dodajcie 3-5 łyżek gorącej wody. Całość wymieszajcie. Zobaczcie co Wam wyjdzie. W miarę potrzeb dodajcie cukier puder lub wodę. To cała filozofia robienia lukru.
    Najtrudniejszą rzeczą jest się zmobilizować. Fatem jest jednak, że zrobienie lukru to tzw. bułeczka z małem, a trening zrobi z każdego mistrza lukru laugh
  2. Do lukru możecie/ polecam dodać sok i/lub skórkę z cytrusów. Kombinujcie. Efekty Was pozytywnie zaskoczą. 
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE