PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-02-25

Babka piaskowa pomarańczowa

Babka piaskowa pomarańczowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: forma 1.5 l
 
Przeczytaj również: Jak upiec rybę w piekarniku

Wielbicielom pisakowych babek polecam przepis babkę pomarańczową. Przepis należy do kategorii przepisów łatwych. Cechą charakterystyczną piaskowych wypieków jest ciasto składające się z mieszaniny mąki pszennej i mąki ziemniaczanej w stosunku +/- 1:1. Proporcje obu mąk zazwyczaj zależą od rodzinnych tradycji i notatek przechowywanych w starym kajeciku. Do ciasta na piaskową babkę należy dodać tłuszcz w ilości 25% całości masy oraz środki spulchniające w postaci proszku do pieczenia. Ciasto na babkę piaskową zaliczane jest do kategorii ciast biszkoptowych, a to oznacza, że babka pisakowa musi być pieczona w temperaturze identycznej w jakiej piecze się biszkopty, czyli 160-180 stopni.
Babkę piaskową należy uperfumować oraz udekorować. Moja babka piaskowa, tym razem, pachnie i “ wygląda” pomarańczowo, z kolei do dekoracji użyłam białego jak śnieg lukru oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zapraszam na jego szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na babkę
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od roztopienia i wystudzenia masła. Pomarańcza sparzcie przynajmniej 2 razy gorącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się konserwantów z pomarańczy. Wyciśnijcie sok z pomarańczy. Możecie również najpierw zetrzeć pomarańczową skórkę, a następnie wycisnąć z pomarańczy sok. Tę metodę bardziej rekomenduję. Jest ona wygodniejsza (1) (2). Do miski wybijcie jajka (3).

Do jaj dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie jajek, dodając stopniowo cukier, do momentu kiedy masa stanie się jasna napowietrzona (4). W drugiej misce wymieszajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia (5) (6).

Wszystkie sypkie składniki polecam przesiać przez sitko- nigdy dość napowietrzenia mąki (7). Teraz dodajcie składniki suche do masy jajecznej (8). Zredukujcie obroty miksera i kontynuujcie mieszanie do połącznia się składników. Teraz do masy dodajcie przygotowane wcześniej roztopione masło (9),

sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową (10) (11). Formę do babki piaskowej wysmarujcie masłem oraz oprószcie tartą bułką (12).

Do tak przygotowanej formy dodajcie ciasto na babkę (13). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 160-180 stopni. Babka musi się piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmijcie z formy, dodajcie lukier i na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczową (14) (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Trudno podać konkretną ilość cukru pudru oraz gorącej wody potrzebą do przygotowania lukru. Ja lukier wykonuję na oko. Proponuję zrobić tak: do miseczki dodajcie jakieś 10 łyżek cukru pudru. Do cukru dodajcie 3-5 łyżek gorącej wody. Całość wymieszajcie. Zobaczcie co Wam wyjdzie. W miarę potrzeb dodajcie cukier puder lub wodę. To cała filozofia robienia lukru.
    Najtrudniejszą rzeczą jest się zmobilizować. Fatem jest jednak, że zrobienie lukru to tzw. bułeczka z małem, a trening zrobi z każdego mistrza lukru laugh
  2. Do lukru możecie/ polecam dodać sok i/lub skórkę z cytrusów. Kombinujcie. Efekty Was pozytywnie zaskoczą. 
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE