PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-09-09

Czarny makaron z małżami i pomiodorami

Czarny makaron z małżami i pomiodorami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Zapiekane pierogi z dynią

Dziś proponuję Wam przepis na makaron z dodatkiem atramentu mątwy. Atrament mątwy jest dostępny w Polsce, min. w wygodnych do użycia saszetkach w ilości 4 g, co w zależności od apetytu, wystarczy na 2-4 porcji makaronu lub risotta. Niewątpliwie atrament mątwy w postaci płynu wyróżnia się swoim kolorem i gęstą konsystencją. Z kolei w smaku atrament mątwy nie stanowi, wg mnie, dodatku który wykluczałby użycie innych składników. Wręcz przeciwnie, dodanie na przykład małży i sosu z nich powstałego pozwala na przygotowanie bardzo smacznego sosu. Gdybym nie miała do dyspozycji małży na pewno użyłabym dla podkręcenia smaku anchois, a gdyby i tych zabrakło to zawsze jest wyjście w postaci wywaru rybnego lub warzywnego.

W przepisie użyłam również pomidorów daktylowych. Ich świeży i słodki smak świetnie komponował się z całym daniem. Pyszne. Zapraszam na szczegóły przepisu. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu składa się z dwóch etapów. W pierwszym etapie należy ugotować małże, z kolei drugi etap to właściwe przygotowanie sosu do makaronu. Proponuję rozpocząć od przygotowania składników. Czosnek obierzcie z łupin i przetnijcie ząbki wzdłuż (1). Pomidory umyjcie i przekrójcie na pół (2). Przygotowanie małży: na patelni średnio podgrzejcie oliwę (3).

Dodajcie czosnek, a po 1-2 minutach również oczyszczone małże (4). Instrukcja jak oczyścić małże znajduje się TUTAJ. Dodajcie również wino (5) i całość gotujcie pod przykryciem, do momentu aż wszystkie małże się otworzą i ugotują (6). Zajmie Wam to około 10 minut.

Następnie wyjmijcie małże z muszli i pozostawcie je w utworzonym przez nie sosie (7). Kilka sztuk pozostawcie do dekoracji dania. Przygotowanie pomidorów: na czystej patelni rozgrzejcie 3 dodatkowe łyżki oliwy (8). Dodajcie pomidory i przesmażcie je przez kilka minut, tak aby pozostały jeszcze jędrne (9).

Przygotowanie atramentu: wyciśnijcie atrament do szklanki, dodajcie letniej wody, co pozwoli na sprawne rozpuszczenie atramentu (10) (11). Atrament w takiej postaci dodajcie do sosu z małż (12). Teraz sos częściowo zredukujcie.

Ugotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajcie do sosu i mieszając wykonajcie końcową redukcję sosu (13). Na koniec dodajcie przygotowanie pomidory (14) oraz natkę pietruszki, świeżej lub mrożonej (15). Całość wymieszjcie i serwujcie.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE