PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

owoce morza- mięczaki

Zobacz przepisy zawierające: owoce morza- mięczaki

owoce morza- mięczaki
 

Ośmiornice, mątwy, kalmary i kalamarnice to najczęściej spotykane gatunki mięczaków z gromady głowonogów. Głowonogi w odróżnieniu od innych owoców morza nie należą do organizmów zagrożonych wyginięciem, z tego względu poławiane są na masową skalę.

Ośmiornica Pospolita (Octopus vulgaris) W Europie występuje w wodach Morza Śródziemnego oraz w Kanale La Manche. Ośmiornice osiągają długość do 3 m oraz wagę do 25 kg. Ośmiornice charakteryzuje workowate ciało zakończone jednakowej długości ramionami z jednym lub dwoma rzędami przyssawek. Pod względem jakości i smaku, bardziej cenione są gatunki posiadające 2 rzędy przyssawek. Konsumpcji podlegają ramiona ośmiornicy wraz z oczyszczoną głową. W ofercie handlowej dostępne są już zbite ośmiornice świeże oraz mrożone.

Mątwa zwyczajna (Sephia officinalis) pod względem kształtu, ciało mątwy jest owalne i spłaszczone, wyposażone w boczne płetwy przypominającą z wyglądu falbanę. (M. Kwoczek) Mątwa ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, wchodzi w skład codziennej diety w krajach śródziemnomorskich. Z mątwy pozyskiwany jest barwnik ( sepia), który szeroko jest wykorzystywany w sztuce kulinarnej. W ofercie handlowej wystepują w Polsce głównie w postaci mrożonej.

Kalmary, kałamarnice (Teuthida)- rząd obejmuje około 200 gatunków, przy czym znaczenie gospodarcze mają te przynależne do rodziny Loliginidae, tj. Kalmar pospolity (Loligo vulgaris). Pod względem budowy kalmary wyróżnia obłe, torpedowane ciało i 10 nóg.W ofercie handlowej występująć w postaci świeżej, mrożonej w postaci całych tub oraz krążków.

Źródło: Magdalena Kwoczek, Ocena bromatologiczna i chemometryczna owoców morza na podstawie ich składu pierwiastkowego. Gdańsk 2006 [on line]

 
•CIEKAWOSTKI•

Być może zainteresują Was moje spostrzeżenia, jako kucharza amatora, w kwestii rozróżnienia mątwy oraz kalmara. Otóż zauważyłam, że kalmary mają kręgosłup ułożony centralnie w tubie, który daje się łatwo wyjąć, podczas gdy kręgosłup mątw jest przyrośnięty do tuby i aby się go pozbyć tubę trzeba naciąć. Z kolei nacięta tuba dyskwalifikuje mięczaka do napełnienia go farszem. Wreszcie pamiętam, że to tuby kalmarów można faszerować.
Problem polegał na tym, że nigdy nie mogłam zapamiętać, czy robi się faszerowane kalmary czy mątwy. Alleluja laughlaughlaugh
 

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE