PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Małże w białym winie

Małże w białym winie
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Jak zrobić biszkopt

Przepis na małże w białym winie to absolutna klasyka i co również jest bardzo ważne wykonanie przepisu jest bardzo łatwe. W zasadzie chodzi tylko o to, aby małże się otworzyły i ugotowały oraz aby wykonać apetyczny sos. Bazą sosu jest woda morska, która znajduje się wewnątrz każdej muszli. Omułki, w przeciwieństwie do sercówek, nie wymagają wcześniejszego umieszczenia ich w osolonej wodzie w celu odfiltrowania piasku. Omułki rosną przyczepione do skał, dlatego w ich muszlach piasku nie ma. Omułki wymagają za to oczyszczenia- procedurę można znaleźć TUTAJ. Podstawowymi składnikami dodawanymi do sosu jest oliwa, czosnek, natka pietruszki, czarny mielony pieprz i białe wino, dzięki któremu sos zyskuje niepowtarzalny aromat. Osoby które lubią ostrzejszy smak mogą również dodać płatki ostrej papryki. Niektóre przepisy kulinarne zalecają dodanie do sosu na samym końcu śmietany. Ja śmietany nie dodaję do przepisu na małże w białym winie, z dwóch względów. Pierwszy to ten, że lubię czuć morski aromat, który śmietana skutecznie maskuje. Drugim powodem jest to, że w wyniku gotowania małży powstaje sporo sosu, nadwyżkę zamrażam i wykorzystuję obligatoryjnie jako baza do przygotowania makaronów i risotto z owocami morza. Zapraszam również na przepis w wersji VIDEO.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby przygotować smaczne małże w białym winie proponuję najpierw pokroić na cząstki pomidory (1). Do wysokiego garnka wlejcie oliwę EV i dodajcie oczyszczone ząbki czosnku, które zaaromatyzują oliwę po 2-3 minutach gotowania (2). Dodajcie też szczyptę płatków papryki chilli (3).

Następnie dodajcie pomidorki koktajlowe, dodajcie również białe wino (4), małże (5) oraz natkę zielonej pietruszki (6).

Garnek przykryjcie pokrywką (7) i małże gotujcie do momentu otworzenia się muszli, od czasu do czasu, całość zamieszajcie (8). Czas potrzebny na duszenie to około 5 minut. Gotowe małże podawajcie z sosem i białym pieczywem (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Z jednej siatki małży utworzy się około 300 ml sosu. Jeśli sos Wam zostanie polecam go zamrozić, będzie on znakomitą bazą do wszystkich dań przygotowywanych z owoców morza oraz ryb, na przykład makarony i risotta. Przepisy na nie znajdziecie na stronie Tapenda

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE